BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Акция „Животът не е резервна част“: Полицаи показват на бургаски деца кои са рисковете на пътя

Под мотото „Животът не е резервна част” ОДМВР – Бургас отбеляза с поредица от събития Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17-ти ноември.

Преди минути приключи срещата на комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” при ОДМВР – Бургас с възпитаниците на Неделното училище при храм „Св. Иван Рилски”, ръководени от г-жа Атанасия Петрова. Пред подрастващите комисар Рачев сподели наблюденията си за агресията на пътя, рисковите зони за пешеходци, велосипедисти и скейдбордисти, както и новите предизвикателства, поставяни с употребата на все по-популярните електрически тротинетки.

Рязко бяха разграничени най-опасните ситуации на пътя, както и възможностите те да бъдат избягнати. Със забавни въпроси бяха проверени знанията на децата от Неделното училище за безопасността на пътното платно  – начините за пресичане и видовете пешеходни пътеки и светофари.

В знак на благодарност малчуганите изненадаха комисар Неделчо Рачев и му подариха тематични рисунки, показващи различни ситуации на пътя.

Такива рисунки са подредени и в нарочна изложба, посрещаща всеки прекрачил прага на Професионалната гимназия по туризъм. Там в края на седмицата комисар Неделчо Рачев и инспектора по превенция Цветелина Рандева се срещнаха с възпитаници на учебното заведение и съученици на трагично загиналия 16 годишен младеж, блъснат фатално точно преди две години на пешеходната пътека на кръстовището за с. Атия по пътя Созопол – Бургас.

В срещата бяха обсъдени : липсата на толерантност между отделните групи участници в пътния трафик, гонките и дрифтирането, популярни особено сред младежката аудитория, както и отговорността, носена от пияните или дрогирани водачи, предизвикващи катастрофи със смърт или инвалидност.

С превантивно полицейско занимание Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17-ти ноември бе отбелязан и в детска градина „Звездица Зорница” с директор София Димитрова. Малчуганите от третите групи „Пингвинче” и „Русалка” се включиха с изключителна енергия в тематични игри, посветени на пътната безопасност, като безпогрешно демонстрираха,както тематични, така и практически познания.

Подрастващите, участваха и във викторина, посветена на пътната безопасност, при която бяха оценени от инспектора по превенция към ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева с отличен. С благодарност към гостите на заниманието – служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, децата представиха богата музикално-артистична програма, като ги поздравиха с тематични песни и стихчета.

Малчуганите от детска градина „Звездица Зорница” се запознаха със спецификата в униформата на пътните полицаи, като освен светлооразителната жилетка, разбраха за какво служат: „СТОП” палката, радиостанцията, дрегера за тестване за алкохол, както и радарната система в колите на „Пътна полиция”. С готовност госпожа Калпакчиева бе тествана за употреба на алкохол, като дрегера отчете отрицателен резултат.

Децата от сърце се зарадваха на звуковата и светлинна сигнализация, демонстрирана им от пътните полицаи на автомобила и мотора от „Сигма”-звеното, като си направиха и групови снимки за спомен.

           

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!