BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Атанас Терзиев: Далеч по-скромни общини от Несебър ни изпреварват в развитието си

Атанас Терзиев е бивш заместник-областен управител на област Бургас, трети мандат общински съветник в Несебър. Уважавана обществена фигура  и предприемач в областта на туризма. Атанас Терзиев е дипломиран експерт по маркетинг и публична администрация от Бургаския свободен университет. Той е номиниран за кмет на морската община от партия ГЕРБ. Интервю на Gramofona.com.

 Г-н Терзиев, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Несебър?

– Искам да променя начина на управление, да променя приоритетите за развитие на нашата община и естествено повече грижа за хората и бизнеса, на които трябва да помагаме. 

Община Несебър има много по-голям потенциал от това, което демонстрира до момента. Знаете ли, че за последните 12 години сумарно бюджетът на Несебър наближава 1 млрд. лева? Нито виждам, нито имам усещането тези огромни средства да са допринесли за развитието, което заслужаваме.

Напротив, общини с далеч по-скромни бюджети се развиват бързо и дори ни задминават, а това не трябва да е така. Ние трябва да бъдем образец не само за Черноморието, но за цялата страна. Искам, мога, ще работя и ще докажа, че това е възможно. Изразходваните средства трябва да имат добавена стойност, да има смисъл и хората и бизнеса да го усещат.

Кои са основните акценти в предизборната ви платформа?

– Образование, туризъм, инфраструктура и целогодишни доходи. Изнесена структура на Университет по мениджмънт Варна, за който вече обявихме, че ще приема студенти през 2020 г. в Несебър. Това ще осигури целогодишно оживление в града и ще гарантира качествени кадри за туризма. Така ще се повиши качеството на услугите.

Също в помощ за туризма вече демонстрирахме няколко идеи, които имаме за привличането на повече гости. Това е кампанията за разменна реклама с Банско. Лятото при нас поставихме билборди, рекламиращи зимната дестинация, а през студения сезон те ще рекламират нашата община.

Интензивната реклама на туризма в общината е задължителна. Годишно в общинският бюджет влизат 4,5 милиона лева от туристически данък и според мен и моя екип една значителна част трябва да се отделя за реклама и подпомагане на туристическия бизнес.

Други от приоритетите, които вече съм обявил са създаване на Индустриален и логистичен парк, основаване на Общинско предприятие „Развитие“, изграждане на нова спортна инфраструктура, включително спортна зала, футболни терени и подобряване на съществуващата база, както и цялостна трансформация на крайморските алеи на Несебър Стар и нов град, Обзор и Равда, които трябва да бъдат в съвременен  вид. Друг приоритет в работата ми ще бъде решение на транспортните проблеми, като се изградят нови общински улици и паркинги. 

С какво според Вас Несебър превъзхожда останалите морски курорти?

– Тук ще цитирам доц. Тодор Радев, ректор на Варненския университет по мениджмънт: „Несебър има най-голямата леглова база. Най-големите плажни ивици, природа и културни забележителности в България. Но такива имат и Гърция, и Турция. Трябват кадри в туризма, за да предоставят една завършена услуга.“

И пак негова е мисълта, че най-евтиният турист е този, който се връща, защото не се налага да го привличаш тепърва с реклама. За да се върне, трябва да му е харесало обслужването. Тук е ключовата роля на един университет, който да развие тези знания и умения и да подготви кадри в туризма.

 Посочете най-сериозните проблеми на морската община?

– Община Несебър не е само туризъм. Хората емигрират, защото нямат стабилни доходи и целогодишна заетост. За това разработихме с моя екип проект и предложихме място за изграждането на индустриално-логистичен парк, в който да се привлекат малки модерни и екологични производства. Това също е решение заимствано от успешните примери на индустриалната зона в Бургас и Българово.

Зоната ще гарантира целогодишна заетост и стабилни доходи за всеки, който е решил да се установи в нашата община. Друг инструмент за целогодишна заетост е Общинско предприятие „Развитие“ , което ще наема освободените след края на летния сезон работници, ще организира техния труд за изпълнението на общински и частни проекти срещу заплащане.

Такова предприятие вече работи успешно на територията на  Бургас и няма причина ние да не се възползваме от техния опит. Както виждате ние не само имаме идеи и обещания, а работим по осъществяването на тези проекти. 

Преди дни обявихте, че 3D лазерно шоу във водите до провлака в Несебър би го изстрелял на световната карта като туристически дестинации. Готов ли сте да превърнете Несебър в следващия Дубай?

– Лазерното шоу е само елемент, от цялостния продукт, който да задържи туристите до късно в Стария и Новия град, но крайната цел е да направим алеите и парковете в общината атракция сами по себе си.

Крайбрежните алеи в Равда, Обзор, Несебър  имат нужда от сериозни инвестиции, които ще се „изплатят“ във времето с увеличение на туристическия поток. Трябва да отговорим на нуждите за красива, спокойна и сигурна среда за разходки край морето. Крайбрежните алеи са перлата в короната на всеки престижен морски курорт по света.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете, ако бъдете избран за кмет?

– От първия ден започвам работа по всички приоритети, които съм обявил. Но естествено това минава през приемането на бюджета за 2020 година. В рамките на два месеца трябва да се направи оценка на това, с което ще разполагаме и това, което искаме да реализираме през следващата година.

Както вече казах инвестициите трябва да имат добавена стойност и затова ще променя досегашната политика да се строят безмислени скъпи сгради, които стоят празни.

Ще прекратя конкурса за проектиране и строеж на сграда за общинската администрация и ще насоча парите за крайморските алеи в Несебър, Обзор и Равда.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!