BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаското СДС: 9-и септември заслужава еднозначно и критично мнение, а не дискусия

В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство.

А венци и цветя пред монумента поставиха общинският съветник и лице на СДС в Бургас Тошко Иванов, Димитър Петров и други представители на сините, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните, зам.-кметът в Община Бургас Чанка Коралска, общински съветници от групата на ПП ГЕРБ и общественици

„Докато има дискусионен поглед върху датата 9-и септември и събитията, случили се след това, България никога няма да просперира. Трябва да има еднозначно, категорично, критично мнение по отношение на тази дата. На 9-и септември България бе завладяна от щиковете на съветската армия, вследствие на това бе наложен мракобесен режим, който изби елита на нацията. Има повече от 32 000 знайни и може би още много незнайни жертви на този режим“, заяви Тошко Иванов. Той бе един от моторите за това в морския град да бъде създаден паметник, където близките на жертвите и репресираните, да има къде да ги почитат.

„Трябва да помним, че този политически и икономически режим над България забави развитието на страната, ограничи възможността на хората да изразяват личното си мнение, ограничи свободата и възможността за предвиждан и доведе до икономически и политически колапс“, каза Иванов

Той за пореден път призова за това събитията от този период да бъдат представяни и изучавани обективно.

9-и септември е една от най-черните и тъжни дати в историята на България. От този ден започват злокобните и кървави дни и нощи на унищожаването и ликвидирането на интелектуалния потенциал на нацията. След 9-ти септември Народният съд издава 2730 смъртни присъди и 1350 за доживотен затвор. Близо 30 000 души са избити без съд и присъда.

Днес роднини на жертви положиха цветя на паметника в Бургас със сълзи на очи и с надеждата злините на комунистическия режим никога да не бъдат забравяни.

Материалът Бургаското СДС: 9-и септември заслужава еднозначно и критично мнение, а не дискусия е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!