BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Горно Езерово се чувстват излъгани: Кметът ни обеща експериментален маршрут на автобуса. Къде е?

Нова среща с кмета Димитър Николов искат жители на кв. Горно Езерево. Те се чувстват излъгани, защото градоначалникът им е обещал експериментален маршрут на автобус №8, но такъв няма, а след среща с ръковдството на „Бургасбус“ се оказа, че няма и да има поне до септември 2021 година.

„На 21 януари се срещнахме с кмета и тогава той се разпореди от „Бургасбус“ да информират хората от квартала, че от началото на февруари ще се пусне пробната линия, която ще минава по ул. „Христо Ботев“ за два месеца. През това време ще се следи за пътникопотока, защото ние твърдим, че вместо да има 20 души в автобуса от Горно Езерово, има 20 човека в автомобили“, обясниха хора от квартала.

На доста бурна и емоционална среща в квартала, управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев заяви, че на този етап няма никаква възможност за промяна в маршрута. Все още не изтекъл 5-годишният контролен срок по европейския проект за интегрирания градски транспорт и ако се направи някаква промяна, то тогава ще трябва да се плати неустойка от 2 млн. лв. заяви инж. Драгнев. Освен това се поставял под риск и вторият ни проект, чрез който трябва да получим 56 електробуса, допълни инж. Драгнев. Думите му бяха посрещнати с бурното неодбрение на хората.

 „Колко платихте като неустойка за промяната на линиите на Долно Езерово и Лозово? Кметът нищо не каза за неустойки, той ни обеща“, обявиха жителите на квартала.

„Слагате кмета в необрано лозе. Да избира. Защото ще санкционират град Бургас. Кметът е упълномощил мене да отговарям транспорта“, отсече Петко Драгнев.

Проблемите в квартала с градския транспорт са от началото на новата транспортна схема, а хората неведнъж са искали съдействие и промяна.

Горно Езерово е квартал на Бургас от 30 години, намира се на 10 км. от центъра, но автобусите са на 50 минути. Така и децата, които ходят на училище, и родителите им пътуват по час, дори час и половина от квартала до Бургас. „За час и 40 минути се стига с автобус до Сливен, а ние се прибираме вечер в домовете си за същото време“, недоволстваха хората. Това, което те искат е автобусът им да минава по ул. „Христо Ботев“, или „Демокрация“. Според инж. Драгнев и Магдалена Манолова обаче това е невъзможно, защото целта е да има по-малко автобуси в центъра на Бургас.

„Във всички развити европейски градове целта е личните автомобили да се изведат от центъра. Хората оставят колите си и ползват градски транспорт. При нас е обратното. Ако моето тричленно семейство ползва автобус, на нас това ни струва 4,50. С колата ни излиза 3 лв“, обясни една от участничките в срещата.

Сериозен проблем е и това, че автобусите не са синхронизирани. Всички, които работят или учат в центъра на Бургас, изпускат с 2 минути автобус №8. „Приключвам работа в 17 часа. В 17,10 се чекирам от автогара Юг и при най-добрите обстоятелства съм в 17,22 на спирка „Вая“. Изпускам осмицата за две минути. Следващият идва в 18 часа. Минали са 45 минути и само за една спирка аз се чекирам отново и плащам нови лев и 20“, коментира жената.

Инж. Петко Драгнев призна, че не харесва транспортната схема в този й вид, но нищо не можел да направи. „Брюксел даде парите и от там казаха – нашите специалисти, не „Бургасбус“ ще направят транспортната схема, нашите специалисти ще направят спирките и интегрирания транспорт. Ние само изпълняваме. Сега дебатираме, защото някой, който не живее в Бургас е направил схемата. И аз не съм фен, нищо че я защитавам“, коментира Петко Драгнев и допълни:

„Призовавам всички вас към разум, да изчакаме една година, а не утре когато поискаме електрическите автобуси от Брюксел да ни кажат, че няма да ни ги дадаат, защото не сме си изпълнили агажиментите по интегрирания градски транспорт.“

Срещата приключи без да се стигне до споразумение. Жителите на Горно Езерово ще искат нова среща с кмета и ще настояват да си изпълни обещанието за експерименталния маршрут.

Добрата новина за повечето бургазлии е, че след година ще има пълна промяна на транспортната схема. На срещата стана ясно, че през септември догодина ще започне дебат по темата и ще има допитване до всички пътници как да се променят маршрутите на автобусите.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!