BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В три тематични вечери на две сцени в Бургас ще звучат лиричните песни на бардовете с китара

На открита сцена „Охлюва“ ще звучат както песни на световноизвестни бардове – Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, така и на българските – Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др

За 12-а поредна година в Бургас си дават среща бардове от различни краища на България. Тук пристигат 18 индивидуални изпълнители, 6 дуета и 3 групови формации. На открита сцена „Охлюва“ ще се изявят участници от Русия и Украйна. Фестивалът „Солени ветрове“ ще завладее две сцени. На 09-ти юли /четвъртък/ авторски песни и кавъри на младежи до 35 години и групи ще звучат на сцена „БулевАрт“, ул. „Богориди“ /до Часовника/. Концертът започва от 18.00 часа. По традиция следващите два дни лиричните песни ще звучат от открита сцена „Охлюва“ на КЦ „Морско казино“. Проявите започват от 17.30 часа.

Фестивалът е изключително ценен с това, че дава трибуна за истинско творчество, при това съвършено некомерсиално.

„Преосмисляме ценности, особено през последните месеци, и разбираме с пълна сила колко е важно да си свободен. Светът не може вече да бъде същият и затова е толкова важно да знаем какви сме ние самите. А това е голямата тема, за която пеят бардовете. Бардът е човек, който не само сам съчинява и изпълнява песните си, но е и винаги социално ангажиран.“ – споделят поетите с китара.

Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ е фестивал с представителен и конкурсен характер.

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможността да видят и чуят млади таланти, подкрепени от бургаски бардове и групи, в концерта „Песента на изгрева / The sunrise song“.

В „Песента на барда“ ще чуем премиерни изпълнения на авторски песни и на утвърдени наши бардове – песни, трептящи в съзвучие с нашия живот, нашите проблеми и нашите радости.

Един от любимите на бургазлии концерти е „Кучешката вахта“, в който бардовете ще представят свои сатирични и хумористични песни и скечове.

В концерта „Бардовете по света“ ще звучат както песни на световноизвестни бардове – Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, така и на българските – Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др.

В конкурса „Срещу вятъра“ ще чуете 9 нови авторски песни с гражданска позиция.

Концертът, посветен на Владимир Висоцки, ще ни припомни едни от най-известните песни на барда. Без имитация, а така както усещат творчеството му ще се включат Антон Костадинов, Атанас Стоянов, Красимир Йорданов, Светлана Стоянова и Александър Кузнецов.

Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас по Програмата за съфинансиране на културни проекти. Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

Организатор: Сдружение „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ“

ПРОГРАМА

9 юли 2020г.

Сцена „БулевАрт“, ул. „Богориди“ /до Часовника/, Бургас

Начало на концерта 18:00 ч. до 22:00 ч.

  1. „Песента на изгрева / The sunrise song“ – концерт за авторски песни и кавъри. Участници – младежи до 35 години и групи.

10 юли 2020г.

Сцена „Охлюва“ в Морската градина на Бургас

Начало на концертите 17:30 ч. до 22:00 ч.

  1. „Песента на барда“ I част – представителен концерт, включващ по 2 нови авторски песни от участник.
  2. „Кучешката вахта“ – концерт с авторски сатирични и хумористични песни и пародии, скечове, и много хумор.
  3. „Бардовете по света“ – концерт на чуждестранните участници и изпълнения на кавъри на известни песни на български и чуждестранни бардове.

11 юли 2020г.

Сцена „Охлюва“ в Морската градина на Бургас

Начало на концертите 17:30 ч. до 22:00 ч.

  1. „Песента на барда“ II част.
  2. „Срещу вятъра“ – Конкурс за нова авторска песен, изразяваща активна гражданска позиция.
  3. „Владимир Висоцки“ – Концерт посветен на 40-годишнината от смъртта на барда.
  4. Награждаване и финал.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!