BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Димитър Найденов: И да каниш хората на заведение сега, те просто няма да влязат

„Заведенията не трябва да отварят”, казва собственикът на ресторант „Инканто” в Бургас Димитър Найденов

Както фирмите и гражданите спазват правилата и мерките, така и управляващите трябва да ги спазват. Отварянето на заведенията в момента не е добро решение. Това коментира пред Грамофона нюз собственикът на ресторант „Инканто” в Бургас и общински съветник от „Да, България” Димитър Найденов. И той, както много негови колеги в бранша, са освободили персонал.

„Бизнесът е в изключително тежко състояние както през цялата 2020 г, така и от началото на 2021 година. Държавата се е намесила крайно неадекватно с една единствена мярка 60/40, която е много недостатъчна. Тази мярка покрива единствено размера на осигуровките на съответния служител. Когато си затворен от същата тази държава по заповед на министъра, нямаш право да упражняваш дейност, имаш нула лева приход, от къде ще вземеш другите 40 %?”, пита Найденов.

По думите му мерките за средните предприятия били само широко рекламирани, но не и достъпни за бизнеса.

„Нямам колега, който да ми е казал, че е получил пари, включително и ние не сме получили. Попаднали сме в списък на одобрени, но само си стоим в него, пари не са пристигнали”, коментира Найденов.

По думите му правителството заблуждава обществеността, че помага по някакъв начин за запазване на работните места при засегнатите в ресторантьорството.

„Тези пари реално не се плащат. Това е малко аналогично с бързата помощ при смъртноболния. Ако тя не дойде навреме, той ще почине. Ако линейката дойде след 30 минути или един час, полза от нея няма. Същото е с тези помощи-ако те не дойдат навреме, после и да дойдат, този бизнес няма да може да се възстанови”, допълни още бизнесменът.

Той е категоричен, че на този етап заведенията не трябва да започват работа.

„Животът и здравето на всички са най-важни. Когато отворим заведенията, на нас автоматично започват да ни се начисляват разходи, наеми, ток, назначава се персонал. В същото време ни се налагат ограничения да не можем да работим на пълен капацитет.

Хората са наплашени и дори сега да викаш клиентите, те няма да влязат. Ако отворим, ще стане така, че оборотът ще е минимум, сметките ще си вървят и отделно държавата няма да помага защото ще се оправдае, че вече работим. Зтова е по-добре да сме затворени в тази тежка пандемична обстановка”, допълни още ресторантьорът.

Общинският съветник е категоричен, че нито той, нито някой друг по никакъв начин е виновен, че има световна пандемия от коронавирус.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!