BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дори и малка загуба на тегло намалява риска от редица болести

Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. В първата част на интервюто д-р Иванова обясни как да изчислим индекса си на телесна маса и какви са причините все повече хора да имат проблеми с теглото. Какво е метаболитен синдром и кога трябва да спешне миреки, отговаря д-р Евелина Иванова.

Д-р Иванова, всички знаем, че наднорменото тегло води до сериозен риск за здравето. Кои са факторите, които сериозно ни застрашават?

– Наднорменото тегло само по себе си крие риск от много заболявания. В комбинация с различни фактори обаче, този риск нараства. Трябва да предприемете спешни мерки ако освен наднормено тегло, вие сте пушач.

Високата кръвна захар, високите нива на лош холестерол и ниските нива на добрия холестерол също крият сериозен риск. Трябва да сте особено внимателни и ако в семейството ви има хора със сърдечно-съдови заболявания. Липсата на физическа активност пък допълнително утежнява ситуацията на хората, които имат проблеми с килограмите.

Кога мерките стават задължителни, а не пожелателни?

– Ако индексът ви на телесна маса е по голям или равен на 30 кг./кв.м, се препоръчва да намалите теглото си. Ако към това прибавим и някой от рисковите фактори, за които вече споменахме, то мерките са повече от задължителни. Добре е да се знае, че дори и малкото намаляне на теглото, с 5 до 10% значително понижава риска.

Говорим за рискове, но какви са те? От какво можем да се разболеем, ако килограмите ни са над здравословното ниво?

– Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на много заболявания. На първо място нека споменем сърдечно-съдовите и риска от инсулт. Диабет 2, заболявания на бъбреците, дори и някои видове рак са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. За младите дами е важно да знаят, че при наднормено тегло може да имат сериозни затруднения при забременяване и при самото протичане на бременността.

При проблемите с килограмите често се говори за метаболитен синдром. Какво означава това?

– Реално метаболитният синдром е комбинация от затлъстяване и някои заболявания. Един от задължителните му елементи е затръстяването от андрогенен тип, т.е. натрупването на мазнини около талията. Тук трябва да прибавим инсулиновата резистентност, високото кръвно налягане, повишеният холестерол и високата кръвна захар.

Какво може да предизвика развитието на метаболитен синдром?

– На първо място е прогресивното наддаване на тегло. Тук обаче трябва да включим и няколко съвременни порока, а именно тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. консумацията на храни, които съдържат прости въглехидрати, начинът на живот и неправилното хранене.

Фамилната обремененост също е фактор за развитието на метаболитния синдром. Риск има и за жените в климактериума. Най-простичко казано, за да избегнем риска от развиване на метаболитен синдром, трябва да се храним и живеем здравословно и да бъде активни.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!