BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Кремена Желева: Заблуда е, че ваксинирането при бременни е противопоказно

Д-р Кремена Желева е общопрактикуващ лекар от Бургас. В продължение на десет години е работила в Спешния център. Владее отлично руски и английски език. От години проявява интерес в областта на природната медицина и микотерапията-лечение с гъби. От месец специалистът има кабинет в ДКЦ 2 /Трета поликлиника/ и вече очаква своите нови пациенти. Темата, която ще засегнем в здравната рубрика на Грамофона нюз, е свързана с употребата на противогрипните ваксини. Интервю с д-р Кремена Желева.

Д-р Желева, както всяка година, така и тази ще бъдем атакувани от различни щамове грип и отново идва ред на темата за противогрипните ваксини. Трябва ли хората да се имунизират?

–  Ваксинацията или т.нар. специфична имунопрофилактика, е ключова в медицината, защото благодарение на нея са спасени милиони хора от най-различни инфекциозни заболявания. Ваксините представляват убити бактерии или вируси, или техни антигени/части от инактивираните микроорганизми/, които се въвеждат в тялото и имунната сисема започва да изработва антитела срещу тях.

След това при повторна среща имунната система реагира мълниеносно, унищожава болестотворните микроорганизми и заболяване не се развива. При здрав възрастен човек инфлуенца вирусите може да преминават сравнително леко, но има рискови групи пациенти като бебета, деца, бременни и възрастни хора, при които инфекцията протича тежко, а усложненията мога да бъдат животозастрашаващи.

Ефикасни ли са противогрипните ваксини и от какво всъщност ни предпазват те?

–  Ваксините срещу грип обичайно предпазват едва 60% от хората, които са си ги поставили, а през някои години ефективността спада до 10%. Често задаван въпрос е защо противогрипната ваксина често се проваля?

Има няколко теории и учените все още търсят отговор.Колкото и да е слабо ефективна противогрипната ваксина, тя е единствената, която може да ни осигури, ако не пълна гаранция срещу заболяване, поне липса на усложнения.

А опасни ли са противогрипните ваксини?

–  Не.

Съществува ли възможност грипната ваксина да ни зарази с грип?

–  Погрешно е схващането, че като се имунизираме с противогрипна ваксина, тя ни разболява. Ваксините съдържат инактивирани антигени. Две седмици са неободими, за да се започне изграждане на имунитет, затова след този период може да почувствате неразположение, дължащо се на работещата имунна система. Ако се разболеете 4 дни след ваксината, най-вероятно сте се заразили преди поставянето й.

Какво можем да кажем за децата и бременните жени – те трябва ли да се ваксинират противогрипно или не?

–  Има проучвания, които показват ефективността на ваксината до 83% при деца на възраст между 2 и 7 години, което ще рече, че ваксинираните деца се разболяват по-малко. Абсолютна заблуда е, че ваксинирането при бременни е противопоказно.

Ваксините против грип са безопасни както за майката, така и за плода. Усложненията, които биха постъпили при евентуално разболяване при бременната са по-опасни.

Отслабват ли имунната система противогрипните ваксини?

–  Не, ваксините няма да претоварят имунната система. Понякога естествените инфекции могат да отслабят имунната система, но бактериите и вирусите, съдържащи се във ваксините са силно отслабени версии на естествените бактерии и вируси, затова не отслабват имунната система.

Вашите съвети към пациентите за предстоящия грипен сезон – профилактика?

–  Грипът сериозно нарушава качеството ни на живот и ни изкарва от естествения ни ритъм, затова през есенно-зимния сезон трябва да заложим на профилактиката. Моите съвети за вас и вашето семейство са:

       – Погрижете се за вашия имунитет;

        – Спазвайте режим за лягане и сън;

       – Хранете се балансирано и правете упражнения;

     – Мийте ръцете си редовно;

– Проветрявайте помещението, в което работите;

– Намалете стреса.

Какви са рисковете за хората, които като цяло са против ваксинирането?

–  Ефективността на ваксините не е за пренебрегване. Ползите от ваксинирането са повече от вредите.

Кабинетът на д-р Кремена Желва се намира в ДКЦ2 /Трета поликлиника/ в гр. Бургас, етаж 2, кабинет 221. Своя час при д-р Желева можете да запазите на телефон: 0885590764.Работно време: Понеделник, Сряда, Петък -13-18ч. Вторник,Четвъртък – 8-13ч.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!