BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна делото срещу Бенчо Бенчев. Адвокатите искат прекратяване заради „тежки процесуални нарушения“. Бенчев иска превод на български на всеки лист докрай

Като представление определи започналото днес дело срещу него общинският съветник Бенчо Бенчев. Той сподели пред медии, преди началото на процеса, че не може „цял живот да си почтен и честен и накрая да те обвиняват“ и отсече: „Невинен съм“.

Зорница Щърбева и Силвия Рандева – прокурори по делото, са категорични, че има достатъчно доказателства срещу обвиняемия Бенчев и по трите обвинения.

В съда Бенчев се яви с двама адвокати – Пламен Найденов и Менков /вторият е от Софийска адвокатска колегия/.

В съда те поискаха делото да бъде прекратено и да се върне на Прокуратурата заради „тежки процесуални нарушения“.

Адв. Менко Менков / на снимката долу с Бенчев/ е категоричен, че са допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство, които са ограничили правото на защита на Бенчев, както и възможността да се организира неговата защита. Като такива той посочи липсата на превод на материали по делото в три от събраните томове. Те са на гръцки и турски език. Адвокатът посочи, че документите са частично преведени, липсва подпис на оторизирания преводач. Освен това в един от томовете има превод само на съдържанието му, но не и на самите доказателства. Адвокатът обясни, че прокурор Силвия Рандева е отказала те да бъдат преведени на български език с мотива, че нямало да доведат до промяна на обстоятелствата и, че делото ще се забави много.

Адвокатът зададе въпрос: „Как държавното обвинение се е позовало на тях, за да повдигне обвинението?“

В отговор прокурор Зорница Щърбева заяви, че това не било грешка и по време на делото, ако имало непреведени доказателствени документи, това можело да се отстрани. Тя обаче е категорична, че всички документи от гръцки и турски били с превод от оторизиран преводач. Самият Бенчо Бенчев също поиска „всеки лист да бъде преведен докрай“.

Към искането за прекратяване на делото и връщането му на Прокуратурата се присъедини и адв. Пламен Найденов /снимката долу със светлосиня риза/. Той е категоричен, че самото производство е тежко компрометирано.Според адвоката разследването за престъпление както в чужбина, така и у нас е водено от следовател, без обаче да бъде назначен от окръжен прокурор, както се изисквало по закон. Прокурор Щърбева обаче контрира, че нямало такова изискване.

Освен това към настоящото дело са приложени и материали от друго наказателно производство, което е възможно, но в случая не бил спазен законовия ред. В крайна сметка, по обяснение на адв. Найденов, по делото има материали само от едно наказателно производство, а прокурор Станкова образувала две производства.

Адвокат Найденов атакува обвинението за лично укривателство от страна на Бенчев спрямо Митьо Очите. Той е категоричен, че от обвинението

не става ясно какво точно е направил Бенчев, тъй като обвинението не е ясно формирано – дали Бенчев е транспортирал Очите от Солун до Истанбул, помогнал му е да премине границата или му е наел стая в хотел в Турция.

Що се отнася до съхраняването на откритите в дома на Бенчев огнестрелни оръжия и боеприпаси, адв. Найденов също е категоричен, че и тук не става ясно какви мерки и как точно Бенчев е нарушил от Закона за съхраняване на оръжието, тъй като се посочва само наименованието на закона.

Адв. Найденов запита и като какъв по делото е Димитър Желязков, защото в обстоятелствената част той е сочен като свидетел , а в диспозитива – като обвиняем. Тук получи уточнение от прокурор Щърбева, че по това дело Очите е свидетел, а по делото в Специализираната прокуратура е обвиняем.

Адвокатите посочиха и списък с хотели в Истанбул на веригата „Рамада“ и поискаха да знаят в кой точно от тях е наета стая на Очите. Това се оказа несъществено за Прокуратурата, тъй като била посочено мястото – Истанбул.

В 12.00 часа съдът ще се произнесе по делото

Ето и самото обвинение срещу Бенчо Бенчев:

Бенчо Б. е привлечен като обвиняем за това, че:

1. В периода от 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г., в Република Гърция и Република Турция, спомогнал на Д. Ж. да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, като на 02.08.2018 г. е транспортирал с лек автомобил Д. Ж., от гр. Солун, Република Гърция до гр. Истанбул, Република Турция и за периода от 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г. му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчо Б., без да се е споразумял с Д. Ж., преди да е извършено самото престъпление (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК).

2. За това, че на 05.08.2018 г., в дома си в гр. Бургас, държал 57 бр. фабрични патрони, представляващи боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително (престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК, вр. чл. 50, ал. 3, вр. ал. 1 и ал. 2, вр. чл. 56, ал. 1, вр. чл. 76, ал. 1 от ЗОБВВПИ).

3. За това, че на гореспоменатата дата и място е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях (ловна карабина, 100 бр. боеприпаси за същото оръжие, 3 бр. пистолети и 90 бр. боеприпаси за тях, всички въз основа на надлежно издадени от съответните органи на МВР Разрешения), като не взел необходимите мерки за сигурност – „Огнестрелните оръжия и боеприпаси за тях да се съхраняват в метални каси, неподвижно разрешени, снабдени със секретно заключващи се устройства – за физическите лица на постоянния им адрес“ (престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК).

Материалът Започна делото срещу Бенчо Бенчев. Адвокатите искат прекратяване заради „тежки процесуални нарушения“. Бенчев иска превод на български на всеки лист докрай е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!