BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Майки търсят за съвети акушер Светлина Николова дори и в предизборната шатра на ГЕРБ

Светлина Николова е старши акушер в отделението по Неонатология на УМБАЛ „Дева Мария“. Два пъти е била отличавана с приза „Акушер на годината“. За себе си казва, че почти целият й съзнателен живот  е свързан с грижата, комфорта и здравето на малките деца и техните родители. В момента Светлина Николова е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ – Бургас. Интервю на Gramofona.com

Г-жо Николова, вие сте един от най-опитните акушери в Бургас. Как смятате, че можете да бъдете полезна в работата на Общинския съвет?

– Аз съм максималист. Винаги смятам, че може още и още. Моята работа е свързана с отглеждането на децата, но практиката ми показва, че хората които се занимаваме с това не сме достатъчно. Много млади родители имат нужда от съвети и подкрепа не само по време на бременността.

За съжаление след раждането на детето за някои от тях нещата стават драматични, а персоналът, който може да помогне адекватно е недостатъчен. Много ми се иска да имаме едно общинско звено, което да събере в себе си най-добрите специалисти.

Каква ще е функцията на подобно звено?

– Подобно звено ще поддържа връзка с родилните домове и може да получава своевременно информация за семействата, които имат нужда от подкрепа. Не всички лекари могат да ходят по домовете на младите родители и да отговарят на всички въпроси. Не всички родители пък могат да си позволят да посещават частните кабинети. За това, една такава структура, която е изградена с доказали се професионалисти ще бъде много полезна за младите семейства.

Може да се направи план-график, по който родителите да получават помощ. Дали тя ще е свързана с отглеждането на детето, дали ще са въпроси за кърменото или други актуални теми, подобна структура ще е от голяма полза.

Аз самата съм почти денонощно на телефона, на месинджър или вайбър. Постоянно отговарям на въпроси на притеснени майки. Някои идват и тук на предизборната шатра, защото искат да поговорим или да попитат нещо. Ще бъде чудесно, ако има още 7—8 човека, които да помагат в такива ситуации.

Всъщност, това общинско звено може да замени домашните посещения, които педиатрите правят в първите дни след раждането на бебето?

– Не само. Това е само една част от дейността на подобно звено. Има и много родители, които са изправени пред сериозни проблеми – финансови, здравословни, има деца с увреждания, има и самотни майки. Тук не става въпрос Общината да върви и да раздава пари, а да прецизира нуждите на хората, за да им бъде полезна.

Аз много се радвам, че в програмата на Димитър Николов е залегнало и изграждането на центрове за деца с увреждания. Места, на които родителите ще могат да ги оставят за час или два, за да си поемат въздух и после да се върнат на бойното поле. Защото такива родители са бойци и имат нужда от подкрепа.

Подобно звено ще даде възможност на хората, които се нуждаят от помощ да имат къде да кажат, че им трябва подкрепа.

Къде виждате мястото на подобна структура – чисто общинско звено, или отделения към бъдещата детска болница на Бургас?

– Моята сила е здравеопазването. Аз разбирам от помощ и подкрепа, от грижата за децата независимо дали са здрави, или болна. Бих работила в организацията на такова звено, но други експерти трябва да кажат в коя структура му е мястото. Според мен е най-добре да е част от Община Бургас.

Какво още смятате, че може да се подобри в детското здравеопазване?

– Много искам и смятам, че можем да успеем да върнем профилактичните прегледи. Аз, например разбрах, че детето ми има проблеми с очите едва когато видях, че държи учебника на четири пръста от лицето си. При толкова много очни болници в Бургас, какво пречи да се организира кампания за очни прегледи на децата в началния етап на образование? Мисля, че ако върнем профилактичните прегледи, това ще има положителен ефект.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!