BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Малинов е обвинен за шпионаж, а Решетников е със забрана за влизане в страната

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС. Това стана ясно по време на изявление на главния прокурор Сотир Цацаров в сградата на МВР по разследване за шпионаж, за което стана известно вчера, предаде БТА.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

„Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две – Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания“.

На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов и там открили множество документи, които доказват – съобщи в изявлението си зам.-главният прокурор Иван Гешев, че Малинов „срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации“, информира dnevnik.bg.

Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде партия, която да стане електорална сила.

В един от написаните от Малинов текстове се казва, че „ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев“. Цитиран е и оръжейния завод „Дунарит“ – че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Намерени са при претърсването и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Припомняме, че вчера излезе информация за ареста на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов, който е секретар на движение „Русофили“.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!