BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-добрите лъжи за 1 април

+

Днес отбелязваме 1 април – Денят на шегата. Въпреки че е международно признат, учени и историци не са успели да открият точната причина за шегите и лъжите на този ден.

Първото документирано празнуване на 1 април е от 1392 г. в книгата „Кентърбърийски разкази” на Джофри Чосер. Там, един от главните герои – петелът Шантиклер е излъган от лисица на 1 април, защото било традиция.

Едно от вероятните обяснения е смяната от Юлиански на Грегориански календар през 1582 г. По стар стил Нова година се отбелязва на или около 1 април, съобщава БТВ.

Предшественици на официалния Ден на лъжата са древноримският фестивал Хилария, фестивалът Холи в Индия и средновековната традиция наречена „Пир на глупци”.

Една от най-добрите лъжи на 1 април е от 1996 г. Тогава американската компания „Върджин кола” пуска реклама, че са интегрирали нова технология в кенчетата на напитката си. Кутийките щели да станат ярко сини ако напитката вътре се развали. „Върджин” предупредили клиентите си да не купуват сини кенчета. Малко преди това компанията „Пепси” представили новата си кутийка, която била ярко синя.

На 31 март 1989 г. хиляди жители на Лондон наблюдавали как над града им преминава летяща чиния. Странният летателен апарат се приземил на стадион в покрайнините на Лондон. След като полицията отива на място, на летящата чиния се отваря малка врата и от машината излиза фигура, облечена в сребърен костюм. Полицайте побягнали в ужас от срещата. По-късно се оказало, че шегата е организирана от Ричард Брансън, шеф на „Върджин рекърдс”. Планът му бил да се приземи в Хайд парк на 1 април, но вятърът го отвял от курса му и се наложило да кацне ден по рано.

Безспорно една от най-масовите лъжи на този ден е от 1957 г. Известното предаване на Би Би Си „Панорама” показало репортаж на шведски фермери, които берели спагети от дърветата. „Благодарение на меката зима, реколтата от спагети тази година е много добра”, гласял филмът. Много зрители звънели в телевизията да питат как точно се гледат се гледат спагети, при което Би Би Си отговаряли: „Поставяте няколко спагети в консерва с доматен сос и се надявате да пораснат бързо”. Лъжата била толкова успешна, че тогавашният директор на Би Би Си потърсил в енциклопедия как точно растат спагетите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!