BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общината ще пази архитектурното богатство на Бургас с нова наредба

Да бъде изготвена наредба, с която да се определят изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на Бургас. Документът трябва да изисква спазването им от техните собственици или инвеститори. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Николай Стоянов и арх. Петър Статев.

През пролетта на 2019 г., Народното събрание прие някои изменения и допълнения на Закона за устройство на територията, като с едно от тях законодателят дава възможност на местната власт да определя специфични изисквания за облика на градските пространства.

Вносителите на докладната обръщат внимание, че общините биха могли да определят и допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, основни ремонти на сгради, свързани с опазването на архитектурните ансамбли и градската среда.

За да се случат всички тези неща обаче, Законът постановява, че е необходимо Общинските съвети предварително да приемат специални наредби.

„Ние считаме, че изготвянето и приемането на такава наредба е изключително необходимо за град Бургас. Eдно от нещата, за които нейните разпоредби трябва да допринесат, е подобряване на състоянието на сградния фонд в Бургас. В старата част на нашия град например, все още съществуват множество стари търговски и жилищни сгради, с прекрасни форми и изящни фасади. Повечето от тях са творение на известни архитекти и проектанти, сред които както българи, така и чужденци. Става дума за сгради, строени преди първата половина на ХХ в., повлияни от модерните тогава в Европа неокласицизъм, ренесанс, барок, модерн, рококо и сецесион, като има и немалко такива, издигнати още през XIX в. Една част от тях имат статут на паметници на културата с различно значение или на недвижими културни ценности. Те безспорно красят улиците в ЦГЧ и придават на Бургас един по-стойностен и по-културен облик. Опазването и поддръжката им в добър вид привлича погледите на гостите на града, влияе положително на неговия имидж и оказва благоприятно въздействие върху туризма“, мотивират се общинските съветници.

Те обръщат внимание, че в Бургас, през последните години, е свършена огромна по обем работа. Със средства на общината са изработени проекти за възстановяване на множество фасади на сгради в ЦГЧ, като по-голямата част от тях вече са изпълнени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!