BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Половин милиард лева се отделят за заплати на лекари, полицаи, военни

Половин милиард лева ще отдели правителството за увеличените разходи на Министерството на здравеопазването, отбраната и МВР, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг за икономическите мерки на правителството във връзка с извънредното положение в България.

4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. В това ще се капитализира Българската банка за развитие. Заделени са 0,5 млрд. лв., които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. лева.

200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

„Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори са по схемата 60% за държавата, 40% на работодателя, ако не уволняват работниците“, каза още Борисов.

Тези разходи по думите му ще надминат 1 млрд. лв. Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът.

Финансовият министър Владислва Горанов обясни, че програмата, свързана със запазване на заетостта се отнася за работодателите. Гаранциите идват от Българската банка за развитие.

200 млн. лева са отделени и за физическите лица, които са в неплатен отпуск. Тези пари са за негарантирани и необезпечени кредити на физически лица, които са в неплатен отпуск, обясни финансовият министър.

„За тези, които смятат, че сме закъснели – нашите мерки се дават за пример за най-бързи, ефикасни и доказани. България се дава за пример в Европа и света за мерките, които взимаме за справяне с COVID-19“, заяви министър-председателят.

„Много по-развити държави се лутаха, загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно. Развити държави сменяха концепцията си в рамките на ден или два“, посочи премиерът.

Той посочи, че у нас няма мигранти, които допълнително да усложняват ситуацията, тъй като карантинните мерки важат и за тях. „На всички, които подценяваха тази пандемия, за разлика от нас, животът им поднася всеки ден потвърждение“, посочи премиерът и припомни, че за първи път в мирно време се отлага Олимпиада.

Той посочи, че в Румъния, Австрия и Полша е включена армията в контрола на изолацията, а у нас още не е така. „Аз съм убеден, че самите военни, самите те ще попитат „А защо не ни използвате, да помогнем на нашите колеги?“, заяви още Борисов.

Премиерът обясни, че в момента се пази стопанско-икономическия живот на страната и да не затворят предприятията в огромната си част.

„Става ми дори криво, с Мутафчийски всички се шегуваме, четем, във Фейсбук има толкова забавни меща, но когато говорим сериозно, трябва да предприемем сериозни мерки“, каза Бойко Борисов.

Премиерът отново настоя, че единствената работеща стратегия е социалната дистанция и затова са наложени кпп-тата. Самодисциплината и самоконтрола на нацията е важен сега, посочи Борисов.

Източник: Днес.бг

Снимка: Economic.bg

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!