BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът за новите мерки, действащи в извънредно положение, 16 нови случая на коронавирус у нас

+

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР. Това той обяви на брифинг за икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради COVID-19 в Министерския съвет, предава news.bnt.bg

Бойко Борисов, министър-председател: Мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие. Заделени са 0,5 млрд. лв., които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. Ние гарантираме тези кредити.

200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

„Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори са по схемата 60% за държавата, 40% на работодателя, ако не уволняват работниците“, каза още Борисов.

Тези разходи по думите му ще надминат 1 млрд. лв.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът.

Бойко Борисов: Утре на МС ще гласуват близо 50 млн. лв. както правим всеки Великден и всяка Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.

Страната ни е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с Covid-19, добави Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме обнародван днес в Държавен вестник закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели. Макар, че нашите мерки от февруари месец, виждате, колко ваши колеги в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутат, като седмици наред загубиха как няма страшно. Толкова развити държави сменяха в рамките на ден или два концепцията си.

Той спомена и държавите, изправени пред мигрантска вълна в настоящите условия. В България продължава да има нулева миграция, припомни премиерът.

Борисов каза, че е питал лично израелския премиер за бързите тестове, имайки предвид, че израелската медицина е напреднала, и той е казал, че няма сигурен бърз тест.

Вчера ЕК е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя.

Бойко Борисов: Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще доставят най-доброто, което има.

За днешния ден са потвърдени 16 нови случая на COVID-19 у нас. Заразените до момента са общо 218.

Има включавне на нови градове. В Стара Загора са 2 установените, в София има 7 лицата, в Плевен има още 1, в Пазарджик има нови 4-има, в Добрич има още 1, във Варна има още 1.

Във ВМА цяло едно семейство е установено с COVID-19. Майката е приета за болнично лечение с двустранна бронхо пневмония, бащата е болен и двете им деца, сестрата на майката – също.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!