Facebook

Прокуратурата категорична: Италианският боклук на порт Бургас не е токсичен

Съдържанието на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“, не е радиокативно или токсично. Това заявиха от прокуратурата и МВР на брифинг.

Констатираното нарушение е, че има разминаване между декларираното съдържание на отпадъците и фактически установеното. В документацията е посочено наличие на пластмаса и каучук, а освен тях са открити хартия, текстил и метал.

Изпращачът и получателят на контейнерите са същите като тези от пристанището във Варна. Това са съответно италианската фирма „Дентиче панталеоне“ със седалище в Авелино и българското търговско дружество „Блацион“ ООД от София.

Задържани лица за момента няма, но продължават да се събират доказателства включително в други държави, като на базата на тях могат да бъдат привлечени хора под отговорност. За престъпление като това с разминаването между декларирано и действително установеното наличие на отпадък наказанието е затвор до 4 години и глоба до 5 хиляди лева.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!