BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тихомир Янакиев поиска пълна промяна за Созопол и показа как може да я постигне

„Приоритет в програмата ни би бил човекът, ако община Созопол не беше финансово колабирала”. С тези думи кандидатът за кмет от БСП Тихомир Янакиев откри снощи предизборната си кампания в морския град. Преди подробно да разкаже за плановете си като градоначалник, Янакиев се качи на сцената на читалището в града и представи съпругата и трите си деца.

След бурни аплодисменти на хората от препълнената зала, кандидатът за кмет обяви, че предизборната му програма е насочена към пълна промяна на Созопол, промяна на средата на живот, включително и начинът на управление.

Досега ни беше казвано, че общината е в цветущо състояние и че се разработват страхотни проекти, че всичко е цветя и рози. Изведнъж като гръм от ясно небе ни се стовари фактът, че финансовото министерство казва- „Вие сте зле финансово, трябва да предприемете мерки, които са непопулярни, за да можете да вкарате общината в едни нормални финансови рамки. Ето защо, първият и основен приоритет в нашата програма е оздравяването на община Созопол. Първото и неотложно нещо е изработването на финансов одит, който да покаже действителното й състояние. Скъпи съграждани, всеки един лев трябва да бъде харчен по своето предназначение, не можем да разпиляваме вашите пари, както се правеше досега! Трябва да се наложи оптимизиране на приходите и разходите, защото разходите са изключително важни, но приходите не по-малко”, обяви Тихомир Янакиев.

На второ място той предлага общинската собственост да се отдава под наем, а не да се разпродава. Така тя ще бъде ресурс, който ще носи дивиденти и постъпления. Кандидатът за кмет засегна темата с икономиката в града и факта, че през 2016 година данъците в общината бяха увеличени със 130 %. „В програмата ние предвиждаме намаляването им с 10 %, което не е много, но е нещо. Бизнес средата в Созопол също трябва да се подобри. Цялата работа с администрацията трябва да стане прозрачна и облекчена, за да може всеки един човек дали предприемач, или физическо лице, когато дойде да прави бизнес, да знае, че има подкрепата на тези хора. Ще бъде открито гише на предприемача, което ще работи с тези, които имат желанието да развиват своя бизнес в община Созопол”, обяви още Янакиев.

Той обърна сериозно внимание на здравеопазването в морската община, което според него към 2019 г. е под всякаква критика. „В момента здравеопазването в общината се крепи на двама общопрактикуващи лекари и медицински център. Ние предвиждаме откриване на общински медицински център, в който ще извикаме специалисти , които да идват през определен период от време. Ще закупим и необходимата апаратура за първите нужди на жителите на Созопол. Ще възстановим здравните кабинети по места”, каза още кандидатът за кмет.

Той и екипът му се обявиха твърдо за образованието и просветата в града и заявиха, че предлагат в бъдеще да бъдат отпускани стипендии на отличниците. „Същевременно отново чрез стипендии ще поощряваме и децата със спортни и културни успехи”, каза Тихомир Янакиев. Той допълни, че всички социални придобивки, които досега местните са ползвали като безплатни детски градини, помощи за новородени деца , социален патронаж, ще бъдат запазени.

Според Янакиев не трябва да се отлага и създаването инициативен комитет, който да работи за възстановяването на един от символите на Созопол – старото рибарско училище. „Както всички знаете остров Свети Кирик е собственост на държавата. На няколко пъти общината го искаше и естествено не ни го дадоха, защото ние така и не представихме визия, с която да го спечелим”, допълни Янакиев.

След като очерта основните си приоритети Тихомир Янакиев покани на сцената Радост Георгиева, която представи като бъдещия главен архитект на община Созопол. Тя заинтригува присъстващите с интересна презентация и идейни проекти за преобразяването на родния й град. Георгиева разказа как в Созопол може да бъде изградена малка и функционална автогара с три стоянки за автобуси, места за таксита и приблизително сто общински паркоместа за автомобили в близост до гарата.

Според нея на Созопол му липсвал фермерски пазар или пазар за риба, както и Туристически информационен център. „Следващият проект, който ние предвиждаме е Морска гара. В и около Созопол има останали пристани, които са неизползваеми и амортизирани. Необходим е ремонт на тези съоръжения, което ще повиши нашата конкурентоспособност като морски град с откриване на морска линия Черноморец-Созопол-Аркутино. Чрез нея ще се разширят значително възможностите за предлагането на морския пътнически транспорт, като по този начин ще се намали транспортният трафик в града. Предлагаме още и реконструкция на цялото морско пристанище”, обяви Радост Георгиева.

Специални гости на официалното откриване на кампанията на Тихомир Янакиев бяха зам.-председателят на БСП Деница Златева, Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на НС на БСП и областният лидер на социалистите Стойко Танков.

Созопол се нуждае от нов кмет и от нов управленски екип. Созопол няма нужда от управление, което да раздава обществени поръчки на богоизбрани фирми, управление, което де строи инфраструктурни обекти, които просто се оказва, че са отчетени с фактура. Днес, бъдещият управленски екип на кмета Тихомир ви представи техните решения за развитието на Созопол и мога само да кажа, че моментът е ключов сега, защото предстои следващ програмен период. Голяма част от тези проекти могат да бъдат планирани, когато вие, ние, имаме представител в местната власт, имаме кмет, има мнозинство и подкрепа в Общинския съвет”, подчерта Деница Златева.

Освен пълната си програма за развитието на Созопол, Тихомир Янакиев представи пред созополчани кандидатите за кметове по населени места от БСП и претендентите за бъдещия местен парламент. В отбора на Янакиев е дългогодишният експерт по горите Мишо Жеков, както и 19-годишната студентка Стилияна Николова.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!