BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Университет предлага на хотелите препарат за дезинфекция с действие 1 година

Препарат на нанооснова осигурява дезинфекция за цяла година с едно нанасяне. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас. Той беше един от лекторите на форума, организиран по  проекта K-TRIO 4 – „Researchers in the Knowledge Triangle“, финансиран от програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Целта му е да помогне на туристическия бранш в борбата с COVID-19. Срещата се проведе в аулата на медицинския колеж в Университет „Проф. д-р  Асен Златаров”, който е партньор по проекта.

Той е партньор и по проекта УНИТ-е, по който ще бъдат изградени 4 лаборатории за върхови постижения в науката. Те ще бъдат насочени към бизнеса и ще създават технологии с реално приложение в икономиката.

Сега университетът предлага на хотелиерския бизнес препарат – двукомпонентен разтвор на нанооснова, който е немска разработка и е на база на механично и физично действие.

Нанася се  върху повърхности или текстил. Върху гладки повърхности действието му е 1 година, а върху текстил – 6 изпирания. Това обясни д-р Паздеров на представители на туристическия бранш. Препаратът вече се използва в оперативния щаб на общината, с него са обработени и други съоръжения. Тест показва, че след седмица след обработката по повърхностите няма никакъв бактериален растеж.

Една опаковка е достатъчна за 12 кв.м. и струва 40 лв, уточни д-р Паздеров и допълни, че за една детска градина например обработката излиза 1000лв.

Директорът на РЗИ Бургас разясни на хотелиери и ресторантьори мерките срещу пандемията преди началото на летния сезон. Други възможности за дезинфекция са препарати, задължително на спиртна основа, апарати за стерилизация на въздуха, които могат да се включват и към климатици и бактерицидни лампи, които се използват, когато в помещенията няма хора.

Хотелиерите имаха много въпроси, свързани с чуждите туристи.

Как да са сигурни, че гостите не са болни, какво се случва, когато се установи заразен турист, кога и как се прилага карантина и т.н. Д-р Паздеров обясни, че всеки хотел трябва да си изработи отделен алгоритъм, по който да работи. Задължително трябва да има договор с медицинско заведение.  Препоръките са на персонала периодично да се правят тестове. В РЗИ ще се подават списъци и медицинските специалисти могат да извършват тестове в пулове. Цената на най-точния бърз тест – PCR е 80 лева. Но изследването обхваща 5 човека наведнъж на тази цена.

Друга възможност е да се изследват гостите за антитела.

Те отразяват заразата дори и ако болният няма симптоми. За това има няколко вида тестове. Освен бързите, има и нов вид, който се провежда без медицинска апаратура. Цената му е 48 лева. Много от хотелиерите обаче вероятно ще предпочетат серологичните тестове, които са много точни, резултатите излизат до 30 минути и цената им е 9 лв.

Хотелиерите ще бъдат длъжни да разпитват всеки гост за здравословното му състояние. Ако се наложи да бъде карантиниран, това може да става и в хотела, като няма да е необходимо да се затваря цялото заведение. Това става обаче със съгласието на хотелиера. За сезонните работници също ще важи 14-дневната карантина.

Приложение показва къде е най-близкият дефибрилатор
Проф. Бозов обясни как се спасява живот

Проф. Христо Бозов, който е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ – Варна, към ВМА и преподава в медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ , показа методите за действие, ако в хотел се наложи да се спасява човешки живот.

Във връзка с пандемията, вече не е препоръчително да се прави изкуствено дишане.

Световните здравни организации вече препоръчват първо да се активира сърцето, ако то е спряло, с удар в гръдната кост, след това обдишване с апарат и накрая – дефибрилатор.

Хотелиерите заявиха, че не всяко място за настаняване има дефибрилатор. Проф. Бозов уточни, че вече има приложение за телефон, което показва къде най-близо до вас има такъв.

 

 

 

Материалът Университет предлага на хотелите препарат за дезинфекция с действие 1 година е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!