BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адвокат Георги Сталев, АБВ: Бургазлии трябва да участват в управлението на Общината

Георги Сталев е на 57 години от Бургас. През 1987 г. завършва висше образование в Национална спортна академия „Васил Левски”. Учил е право в Бургаски свободен университет и от 2000 г. е адвокат по наказателно право. Георги Сталев е работил няколко години като зам.-директор на затвора в Бургас. Бивш състезател по борба. В момента е кандидат за кмет на община Бургас от ПП АБВ. Семеен, с две деца. Интервю на Грамофона нюз с адвокат Георги Сталев.

Адвокат Сталев, преди време казахте, че намаляването на местните данъци и такси ще е първото нещо, което ще промените, ако станете кмет на община Бургас. Как по-точно ще го направите?

–  Считам, че местните данъци и такси, които плащат бургазлии, са завишени и не отговарят на качеството на услугите и доходите, които получават бургазлии. За никого не е тайна, че сме на едно от челните места по размер на местни данъци и такси и между осмо и десето място по доходи в страната.

Считам, че тези местни данъци и такси, които заемат значителна част от бюджета на бургазлии, следва да бъдат намалени. По този начин няма да бъде ощетен бюджетът на община Бургас, тъй като имаме инструменти, с които да увеличим събираемостта на дължимите суми.

Технически това няма как да стане без санкция на Общинския съвет, който с наредба приема какъв размер да бъдат местните данъци и такси и поради това е изключително важно какъв ще бъде съставът на новия Общински съвет. Дали от послушни съветници, които използват политиката като хранилка, или от хора, доказали себе си в различни направления и имащи визия за бъдещето на нашия град.

Почти всеки ден из социалните мрежи се засяга темата за чистотата на въздуха в нашия град. Какви е бъдат мерките на ПП АБВ за справяне с проблема?

–  Няма как темата за чистотата на въздуха в Бургас и качеството на околната среда да не бъдат теми от ежедневието на бургазлии, тъй като това е един изключително сериозен проблем и за съжаление по него не се работи така, както се иска на повечето граждани в Бургас. Задължително следва да има най-малко три независими лаборатории, една от друга, които ежедневно да дават информация за качеството на въздуха, който дишаме. За никой не е тайна кои са основните замърсители на въздуха в Бургас -„Кроношпан” и „Лукойл”. Нужна е политическа воля за справяне с този проблем, налагане на високи имуществени санкции на тези, които замърсяват или допринасят за замърсяването на въздуха в града. Ние от ПП АБВ имаме ясно виждане по този наболял въпрос, имаме и волята да го решим.

Как бихте се преборили с липсата на постоянни работни места в Бургас, което според вас е вследствие на липсата на инвеститори?

–  Отговорът на този въпрос е, че следва да бъдат привлечени големи стратегически инвеститори, с екологично чисто производство, които да осигурят работни места с целогодишна заетост. Като град, който има пристанище, летище, железопътен транспорт и магистрала, учудващо е безсилието на общинската управа да привлече такива инвеститори. Нужна е подходяща реклама, изградена инфраструктура, организиране на срещи с представители на международния бизнес, независимо дали от страни членки на Европейския съюз, или извън него, на които да се предоставят изгодни условия за реализиране на широкомащабни инвестиции.

От ПП АБВ винаги сте били категорични, че трябва ясна и твърда връзка между бизнес и образование. Какви са инструментите това да стане факт в Бургас?

–  Ние от ПП АБВ считаме, че към настоящия момент липсва връзка между образованието, в смисъл подготовка на кадри, нужни за местния бизнес. Произвеждаме трайно безработни млади хора, които придобиват специалности, за които няма реализация в нашата община. Решението на този въпрос е тясно взаимодействие между бизнеса и образованието, т.е. бизнесът да каже от какви специалисти има нужда и да спонсорира тяхното обучение. Впоследствие да им осигури работа, за която младите хора да получават адекватно възнаграждение.

Трябва ли според вас гражданите да имат роля в управлението на родния град и под каква форма би могло да се случи това?

–  Естествено, че гражданите са тези, които имат право да участват в управлението на Общината и да дават своето становище по проблемите, които са общественозначими и важни за развитието на града. Формата, която ще използваме, е допитване по такива въпроси към гражданите чрез организиране на местен референдум.

На предстоящите местни избори ПП Алтернатива за българско възраждане /АБВ/ е под №14 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!