BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Арии на открито, знаци на глаголица и повече зеленина – част от предложенията за пл. „Св. св. К. и Методий“

„С този форум искаме да създадем среда да се раждат идеи. Това е първата от серия публични срещи, с които ще се опитваме да активизираме творческата енергия на бургазлии. Ние сме тук за да изслушаме различните виждания и възможности за развитие на това арт пространство“ – каза Диана Саватева, зам.-кмет по „Култура, туризъм и спорт“ по време на дискусията, свързана с оформлението на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

От Държавна опера Бургас, към която е концертната зала „Проф. Иван Вульпе“,

предложиха църквата и останалите сгради да станат естествен декор и да се поставят представления на открито.

Отец Петър и директор Няголова споделиха, че биха подкрепили всякакви иницитиви, стига те да не са в разрез с църквата или с училището.

„Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение. То ще обедини две послания – от една страна ще се превърне в притегателен център за бургазлии и гости, от друга- ще постави съвременен отпечатък на мястото.“ – сподели Венелин Шурелов, доцент, катедра „Изкуствознание“, член на Сценографската гилдия към Съюза на артистите в България.

Последва предложение на доц. Йохан Йотов от филиала на Националната художествена академия в Бургас. Той предложи да се сложат

обемни знаци на Глаголица, на които са били написани първите преводи на църковна литература.

На обсъждането присъстваха и бургазлии, които живеят в сградите в близост. Всички те изразиха мнение, че искат площада да предлага повече зеленина и пейки, за да може хората да се задържат на него.

Не липсваха и романтични предложения за пеещи люлки, камбани, арт инсталации.

„Площадът е с глухи фасади, които могат да се ползват като екрани за интерактивна дейност. Най-представителната сграда е храма. Главният вход на храма е обърнат към площада и това пространство винаги е имало функцията да води към него. Това е историята на града и няма как да я загърбим, мислейки, че блокирайки мястото със зелени площи и обеми, няма да се наруши неговата историческа характеристика. Това е място, където се провеждат религиозни събития и по Коледа, и по Великден. Според мен площадното пространство трябва да е свободно и да се насища с мобилни инсталации, декори, преместваеми инсталации основно за културни събития“, заяви арх. Илиева.

На срещата присъства още директорът на Регионалния исторически музей – Милен Николов, Данка Георгиева -директор на Държавна агенция Архиви, Добрин Вътев – председател на Дружеството на бургаските художници, общински съветници, архитекти и граждани.

Всички идеи ще бъдат обобщени и анализирани.

Материалът Арии на открито, знаци на глаголица и повече зеленина – част от предложенията за пл. „Св. св. К. и Методий“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!