BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Армията се включва в мерките срещу COVID-19

И армията се включва в мерките срещу разпространението на коронавируса. Депутатите разрешиха на военнослужещите да контролират цели региони, както и да извършват проверки на специални КГПП-та.

В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение те записаха, че военнослужещите при условия, определени от правителството, съвместно с други органи могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната.

Военните имат право да правят проверки на хора, да ограничават придвижването на такива, поставени под карантина, да спират превозни средства до пристигането на полицията, да ограничават движението на специално изградени КГПП-та.

Също така им е позволено да използват физическа сила, но само в краен случай.
От левицата се обявиха против включването на военните в извънредното положение. Основният им мотив е, че България се намира в извънредно положение заради коронавируса, а не във военно положение.

Според Иван Иванов от БСП включването на армията може да събуди още повече страхове сред хората. „Не ясно защо в момента се дават прекалено много правомощия на някои органи“, коментира той.

Мнозинството обаче настоя, че армията има своето място в настоящата ситуация. Юлиян Ангелов от Обединени патриоти посочи, че армията има голям ресурс и той трябва да бъде използван.

„Българският войник на улицата не плаши българския гражданин, така както българският полицай. Те пораждат сигурност и не приемам политиката, че народът трябва да се плаши със собствената армия“, коментира Михаил Михов от ОП.

Според него, ако се стигне до реалното включване на армията това ще стане при условия, определени от Министерския съвет и в сътрудничество с МВР и няма да има никакви изключение от строгите правила. Иван Лазаров от ГЕРБ също се изказа в защита на включването на военните.

„Никъде не се предвижда използването на танкове, на кавалерии, нито се обявява мобилизация, нито забрана за влизане в учреждения“, мотивира се той. Според него социалистите нагнетявали напрежението с говоренето си за военно положение.

Източник: Днес.бг

Снимка: Дарик

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!