BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Атанасовден е! 6105 са имениците в Бургаско

На 18 януари Българската православна църква почита паметта на св. Атанасий Велики. В историята светецът е архиепископ на гр. Александрия, който се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Празникът е известен като Атанасовден. В Бургаска област имен ден имат 6105 души, като 2587 са жители на град Бургас, съобщиха от териториалното звено на ГРАО за Gramofona.com.

Оригиналното име на светеца – Атанас, носят 4112 мъже в региона, 1845 от които са бургазлии. С женския еквивалент на името – Атанаска, са кръстени 729 жителки на областта, 294 от тях са в Бургас.

С умалителното Наско по паспорт са записани 264 мъже в Бургаско, като 81 са бургазлиите.

Немалко са именичките Тинка – 485 в цялата област, от които 180 са в град Бургас.

Именици са още Начо (46 в областта; 22 в Бургас), Таньо (157; 55), Таню (129; 51), Наска (152; 45), Нася (31; 14).

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден.

Снимка: presstv.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!