BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов и Вучич откриха магистралата от Сърбия към България

Откриха магистралата от Ниш до българската граница. С пускането на новия участък пътуването от сръбската столица Белград до България ще отнема около 3 часа. Продължението на трасето от българска страна все още не е завършено. На официалната церемония по рязането на лентата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

„Благодаря за тази чест и възможност, която ми давате. Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма нито един светофар. Цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така, че днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да сте живи и здрави”, заяви Борисов по време на откриването.

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, толкова е максимално разрешено по сръбските скоростни пътища. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия Изток и Западна Европа.

При специални мерки за сигурност и строг пропускателен режим премина последният час, в който тази отсечка няма да е свободно достъпна за леки автомобили. От българската част от общоевропейския коридор остават около 30 километра, очаква се те да бъдат завършени до 2021 г. Това е разстоянието от Сливница до Драгоман и от Драгоман до Калотина.

Пред сръбски медии Вучич обяви, че за него днес ще бъде хубав ден и ще поздрави премиера Борисов на български.

„Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който премина над АМ „Европа“ с хеликоптер на път за Сърбия.

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се АМ „Европа“, която е част от Трансевропейския коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата огледаха участъка Сливница-Драгоман и посочиха, че догодина ще се реже лентата на това толкова важно трасе.

Това е от бюджета на българските данъкоплатци! И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички“, изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че по част от трасето на АМ „Европа“ остават само по-лесните дейности. „Не е ли красота?! На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера. Правим така, че сърбите да имат пристанища във Варна и Бургас“, акцентира премиерът Борисов.

На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

Източник: Нова ТВ

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!