BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бракониери убиха Ултрон – черният лешояд, който трябваше да върне вида у нас

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от „Зелени Балкани“.

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел. 

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани.

Птицата бе настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Закора“, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не бе спасена. Така величественият Ултрон завърши земния си полет преди да успее да навърши година… 

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България…, посочват от „Зелени Балкани“.

От там припомнят, че черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие.

За конкретния случай също са уведомени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали. По случая е образувана преписка и се води разследване. 

От „Зелени Балкани“ се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

Източник: БНР

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!