BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП иска връщането на премахната плоча от Механото. Иво Баев готов да махне и Альошата

Общинските съветници от Комисията по правни въпроси към Общински съвет Бургас влязоха в идеен спор за премахването на паметната плоча от Механото. Преди дни тя бе отстранена, след като това решение взе ОбС още през миналата година. Очаквано местните социалисти изразиха недоволството си и входираха докладна да се отмени решението по докладната за демонтиране на плочата с имената на бургаски ученици,, загинали в борбата срещу фашизма.

Още в началото на дебатите днес председателят на комисията Иво Баев от „Демократична България“ заяви, че за него докладната е незаконосъобразна заради това, че решение на Общински съвет може да се отмени само по искане на Областна управа или Прокуратурата. Той поясни, че има законоустановени срокове, които трябвало да бъдат спазени и Правната комисия не можела да приеме в този вид докладната.

Очевидно, че това е докладна записка с политическо намерение. Законът в България е обявил комунистическия режим за престъпен и се надявам не само тази плоча, но и Альошата да махнем и ще бъда много щастлив. Нямаме нужда от такива паметници„, категоричен бе Баев.

Ясно ми е, че плочата вече е премахната и никой няма да посмее да я сложи обратно. Не ми харесва това бъркане в миналото и вадене на дивиденти към настоящия момент, защото знам, че ще стане дума и за други паметници. Трябва да обогатяваме с паметници настоящето си, а не да премахваме миналото си. Нека се сложим и друг паметник, каквото е желанието на Митко Иванов, който иска поставянето на плоча на Георги Дипчев на фасадата на училището. Можем да направим място там, където да се показва каква е историята на Механото в различните периоди от историята му. Обедняваме историята си. Съвременното поколение не знае каква е разликата между фашизъм и комунизъм“, каза общинският съветник от БСП Павел Маринов.

Комисията гласува докладната, като единствено Маринов бе „за“. Останалите съветници в гласуваха „против“ докладната на социалистите.

Още по темата вижте тук

Материалът БСП иска връщането на премахната плоча от Механото. Иво Баев готов да махне и Альошата е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!