BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургазлии почетоха паметта на Левски

Днес се навършиха 147 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски, борецът за свободна, свята и чиста република, един от символите на българското Възраждане. По този тъжен повод Бургас почете паметта на Апостола с военен ритуал, рецитал и заупокойна молитва. При паметника му в Морската градина оставиха по цвете кметът на града и много бургазлии на всякаква възраст.

„Васил Левски е не само национален герой – той е философия, пример, който никога не бива да забравяме. Нещо повече, за нас, българите, образът на Васил Левски е най-святият, най-обединяващият. Дяконът символизира събирателния образ на българския революционер, на непримиримия и горд българин и неутолимата му жажда за Свобода.

Делото на Апостола е апотеоз на цялото петвековно освободително движение на българския народ, на всичките му прояви на бунт и отхвърляне на тежките окови на поробителя, на безспирния му порив и желание отново да живее спокойно в свободната си родина.

Затова трябва да сме благодарни и признателни на Апостола и неговите съратници, че отново дишаме спокойно, че имаме свободната воля да живеем и да работим така, както искаме.

На днешния ден всеки българин трябва да бъде горд със своя произход, със своя род и отечество! Затова нека сведем признателно глави и почетем този велик син на България!“, написа кметът Димитър Николов.

Материалът Бургазлии почетоха паметта на Левски е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!