BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургазлийка спечели първо място в две категории на европейски фотоконкурс

21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева спечели първо място в две от общо пет категории на фотоконкурса, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа, съобщиха от Общината.

За най-добра снимка се бориха над 2000 предварително селектирани фотографии. Алия спечели призовете в категория „Моменти“ и категория „Места“. Жури, съставено от три изявени личности от Съвета на Европа: Лилиан Мори-Паскуер – председател на Парламентарната асамблея, съдия Линос-Александър Сицилианос – председател на Европейския съд по правата на човека, и Габриел Батаини-Драгони – заместник-генерален секретар, както и трима експерти по дизайн: Давид Каскаро (Франция), Дина Оганова (Грузия) и Каролина Веийо (Финландия), избраха победителя за всяка категория.

Фотографията „Целувка за сбогом“, спечелила категорията „Моменти“, е заснета на централната железопътна гара в Бургас.

Съветът на Европа е институция, създадена през 1949 г. с главна цел защита на човешките права. В нея членуват 47 държави. Представители на почти всички тях участваха в специалната церемония по случай юбилея, която се състоя в градската опера в Страсбург. Младежите, сред които и единствената представителка на България, победителката във фотоконкурса Алия Казанджиева, присъстваха по време на официалната дискусия в сградата на Съвета на Европа, водена от президента Емануел Макрон по тема „Екология и Правата на човека“.

Наградените фотографии са подредени в изложба, озаглавена Lieu d’Europe, и ще останат в продължение на месец за разглеждане в Страсбург. Това е втора успешна европейска изява на бургазлийката Алия, след като през 2017 година беше наградена в Брюксел по случай спечеления фотографски конкурс „Европа в моя регион“, отново с фотографии от Бургас.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!