BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаският съд остави в ареста Иван Пачелиев, обвинен за убийството на фелдшера в Орешник

Бургаският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд в Ямбол спрямо Иван Пачелиев, с което му е взета първоначална мярка за неотклонение „задържане по стража“.

Бившият легионер е обвиняем за това, че на 8 октомври тази година в здравната служба на толовградското село Орешник, чрез удари с нож умишлено е умъртвил фелдшера Димитър Факиров.

Днес Пачелиев обжалва първоначално взетата му мярка, като продължава да отрича той да е автор на убийството.

Против жалбата на обвиняемия се обяви прокуратурата в лицето лично на апелативния ѝ ръководител Любомир Петров. Държавният обвинител посочи, че са налице всички законови предпоставки за задържане под стража на Пачелиев. На първо място, обвинението е за тежко умишлено престъпление, за което предвиденото наказание е от 20 години лишаване от свобода до доживотен затвор без право на замяна. Второ, по показанията на разпитаните свидетели, които са около 15, може да се направи обосновано предположение, че именно бившият служител във Френския легион е автор на престъплението. Предстои да се направят ДНК експертизи, но и преди да излязат резултатите от тях, няма никакви данни за друг човек – потенциален извършител на убийството. Според прокурора има много сериозна опасност Пачелиев да извърши други тежки престъпления, ако бъде пуснат от следствения арест.

От своя страна служебният защитник на обвиняемия се опита да го защити, като заяви, че постановлението на Ямболския окръжен съд е необосновано. В мотивите на съда и в заявлението на прокуратурата се изтъква тежестта на повдигнатото обвинение, но при извършените огледи на местопрестъплението не са открити доказателства, сочещи конкретното авторство на убийството. От показанията на многобройноите свидетели само косвено може да се направи извод какво точно се е случило в здравната служба на Орешник. Според адвоката подзащитният му не би избягал от правосъдието, затова поиска по-лека мярка за неотклонение.

Самият обвиняем потвърди искането на адвоката. Относно оръжията, открити у него, той заяви, че всичките са законнопритежавани. Пачелиев категорично отрече да е извършил убийството, като довод посочи, че не се е укривал по времето на престъплението. Освен това не бил на социални помощи, което означавало, че имал работа.

След изслушване на страните Апелативният съд прие, че от извършените на този етап от разследването следствени действия и показанията на разпитаните до момента свидетели може да се направи обосновано предположение, че Иван Пачелиев е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Магистратите отбелязаха, че в това съдебно производство съдът не установява вината на обвиняемия – така както се изисква с крайният съдебен акт по делото.

Апелативните съдии са посочили в определението си, че предвид характера и степента на обществена опасност на престъплението, начина на извършването му, настъпилия общественоопасен резултат и тежестта на предвиденото наказание – лишаване от свобода минимум за 20 години, има опасност обвиняемият да се опита да избегне наказателна отговорност.

Обстоятелствата, че задържаният има постоянен адрес и чисто съдебно минало, са били налице и към периода на престъплението, очевидно не са били пречка за осъществяването му и не могат да опровергаят опасността от това да се укрие от правосъдните органи.

Апелативният съд счита, че при тези обстоятелства, ако обвиняемият е на свобода, съществува опасност да извърши друго престъпление, или да повлияе върху свидетелите.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!