BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България удвоява инвестицията в нов опит да привлече „Фолксваген“

След решението на „Фолксваген“ да замрази за момента финализирането на договора с Турция за изграждане на нов завод на нейна територия, България ще направи нов опит да привлече концерна, каза почетният председател на автомобилния клъстер в страната и президент 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, предаде БНР.

Плевнелиев информира, че България подобрява параметрите на офертата си към „Фолксваген“. Държавата е готова да инвестира в проекта 260 млн. евро вместо 135 млн. евро. Така заедно с терена и прилежащата инфраструктура, които българското правителство ще предостави на германския концерн, стойността на държавната помощ може да достигне около 800 млн. евро.

„Можем да разширим сътрудничеството във „Фолксваген“ например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна „Фолксваген“, посочва Плевнелиев пред БНР.

За да може увеличената държавна помощ да се приеме от Европейската комисия, теренът, който е с площ около 8 квадратни километра и се намира в източния край на София, ще бъде прехвърлен към съседната община Елин Пелин. Там заради по-слабата икономика са позволени двойно по-високи субсидии, отколкото в столицата, посочва „Дойче веле“. Става въпрос за част от терена, на който беше разположен металургичният комбинат „Кремиковци“. Очакваната първоначална сума на вложението за изграждане на новия завод на „Фолксваген“ е около 1.1 милиард евро.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: Ройтерс

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!