BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВАП сезира три министерства и ДНСК да извършат незабавна проверка в Росенец и Аркутино

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността Аркутино, на границата на общините Созопол и Приморско, както и в парк „Росенец“ край Бургас. Това съобщиха официално от държавното обвинение.

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата ѝ при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

В Росенец проверката е свързана с акцията на бившия министър Христо Иванов на плажа до сградата, популярна като „Сарая на Доган“. За Аркутино сезирането е във връзка с публикации на „Свободна Европа“ и „Дневник“, според които предстои строителство върху дюните.   

Снимка: Фейсбук на Ивайло Мирчев

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!