BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вече сме на 9 място по смъртност в ЕС

От следващата седмица ще има и облекчение в мерките

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, че въведените мерки в страната за ограничаване на заразата работят. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19.

От следващата седмица ще има и облекчение в мерките. „Следващата седмица това, което ще бъде факт с моя заповед, която ще бъде издадена още утре – възстановяване на част от практическото обучение в училище в средното и висшето образование, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда.

По отношение на други мерки ще бъде възстановяването на плановият прием и плановите операции, като за прием в лечебно заведение ще се изисква задължително отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение и безплатен за всеки български гражданин“.

„Имаме изключително добра тенденция от въведените мерки.

За последните 14 дни стигнахме 150 на 100 000 души. По отношение на заетостта на леглата в болничните заведения отчитаме следната заетост – 30% за среднотежки случаи и 44% на леглата за интензивни грижи“, каза Ангелов.

Министърът благодари на медиците, които дават всичко от себе си, за да може българските граждани да са добре информирани относно ваксините. Той отбеляза: „Наблюдаваме повишен ръст на желаещите да се ваксинират медици“.

„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно“,

категоричен е здравният министър. „Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%“, допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.

Работи се и с „Информационно обслужване“ по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки ваксиниран да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Държавният главен здравен инспектор доц. Кунчев заяви: „Сега сме на 27 място по заболеваемост в ЕС и на 6 място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 9 място в ЕС, след като преди няколко месеца оглавявахме тази черна класация“.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че най-негативните тенденции се отчитали във Великобритания и Чехия. Това най-вероятно се дължи на т.нар. нов щам. В Нидерландия също се оформят няколко огнища, които се приписват на въпросния щам. „Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да спазваме дистанция и дезинфекция и да избягваме масови събирания“, призова той.

Източник: Vesti.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!