BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във Франция отварят барове, ресторанти, музеи, кина

Френското правителство реши да премахне забраната за работа на кафенета и ресторанти от 2 юни като част от облекченията на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Това обяви премиерът Едуар Филип, представяйки нова, втора поредица от мерки за премахване на ограниченията, наложени по-рано във връзка с пандемията.

„Ще отворят само терасите на ресторантите и кафенетата“, каза премиерът, като допълни, че в помещението не трябва да има повече от 10 души.

Що се отнася до баровете, няма да се сервират питиета на барплотовете, което носи по-висок риск от заразяване на хората.

Френското правителство също така взе решение да премахне забраната за движение в страната на повече от 100 км от местоживеенето.

„Въпреки това не бива да намалявате бдителността си и да забравяте, че колкото по-малко пътувате, толкова по-малко вирусът ще има възможност да се разпространи в цялата страна“, заяви премиерът, обръщайки се към французите.

От 2 юни музеите и паметниците на културата също отварят врати във Франция. Изисква се обаче носене на маски при посещение в тях. Ще бъдат отворени и парковете, и градините.

Туристите ще могат да се насладят на почивка в курортите от 22 юни. От същата дата отворени за посещение ще бъдат и киносалоните. Театрите пък вероятно ще приемат публика от 2 юни, но при спазване на правилата за социална дистанция.

Франция подкрепя прекратяването на ограниченията за пътуване в рамките на Европейския съюз от 15 юни, заяви премиерът Едуар Филип.

Той каза пред репортери, че Франция е „отворена“ за подобен ход, без да се налага карантина на пътуващите. Но той каза още, че карантината ще бъде наложена от Франция като „реципрочен“ ход, ако други държави приложат такива мерки.

Вирусът, отнел повече от 28 500 живота в страната до този момент, „продължава да циркулира“, а стотици хора все още се лекуват в интензивно отделение, подчерта френският премиер.

Задължително е носенето на маска за лице в градския транспорт.

Източник:Vesti.bg

Снимка:Дарик

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!