BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Бургас стартира кампанията „Бяла лястовица“

Комплексният онкологичен център (КОЦ) – Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“, която е посветена на месеца за борба с рак на гърдата. Всяка година през октомври в КОЦ – Бургас се обръща специално внимание на тази болест. И тази година през целия месец ще бъдат провеждани безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърда.

„Смело мога да кажа, че сме изградили много добро партньорство и приятелство с колегите от Комплексния онкологичен център и те винаги могат да разчитат на огромната подкрепа от Общината. Всички ние помним какви бяха условията преди години. Днес бургазлии и всички в региона разполагат с едини от най-модерните апарати за диагностика и лечение. Започна изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф,позитронно-емисионен томограф и апарат за брахитерапия. Това ще бъде още една успешна стъпка за справяне с това коварно заболяване“, каза д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас на откриването на кампанията.

В програмата бяха презентирани специализирания мултидисциплинарен екип – д-р Тодор Ангелов, който отговаря за диагностиката, д-р Ясен Грънчаров, който работи в сферата на изследванията, д-р Павел Хрусанов, който отговаря за хирургическата експертиза в екипа, д-р Петко Дочев , който отговаря за лъчелечнието. Експертизата по медицинска онкология поемат д-р Красимир Николов и д-р Ася Консулова. В екипа има още две дами – д-р Ярослава Маринчева /патолог/ и д-р Петя Тусчиева. Според специалистите в онкологичния център, най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и пациентът. Създаването и реалното функциониране на такъв екип изисква стройна организация и специалисти с насоченост, опит и експертни знания.

„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тази диагноза променя живота на цялото семейство. Ние в КОЦ – Бургас осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта, както и информираността на цялото семейство. Наша цел е и започване на дискусия и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост“, каза проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологичен център в гр. Бургас.

„Нито едно лечение не може да бъде ефективно без активното участие на пациентите. Едно от основните ни задачи е да провокираме всички към редовни профилактични прегледи. Благодаря сърдечно на целия екип на Комплексният онкологичен център и безрезервната подкрепата на Община Бургас.“,сподели в емоционалното си изказване Антоанета Кисьова от сдружение „Онкоболни и приятели“.

Според специалистите, карциномът на гърда не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание, регулярно обучение и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Всеки експерт в екипа участва активно в диагностично-лечебния процес с цел подобряване на цялостната онкологична грижа според световните и Европейски стандарти.

Материалът В Бургас стартира кампанията „Бяла лястовица“ е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!