BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В памет на големия Стоян Цанев подреждат два етажа с негови творби в градската галерия „Петко Задгорски“

До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на големия български художник Стоян Цанев ще имат възможност да се докоснат ценителите на изобразителното изкуство в Бургас.

Изложбата в памет на твореца с международна слава ще бъде открита на 11 февруари от 18 часа в в Бургаска Художествена Галерия „Петко Задгорски“.

На двата етажа на галерията ще бъдат представени платна – живопис и графика на именития творец. Картините, които ще бъдат представени са от фонда на Бургаска Галерия „Петко Задгорски“, творби, предоставени от наследниците му и притежания на частни колекции.

Известният художник ни напусна на 5 февруари м.г.

Стоян Цанев е завършил Академия за изящни изкуства във Варшава, при проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия: Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници.

Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Материалът В памет на големия Стоян Цанев подреждат два етажа с негови творби в градската галерия „Петко Задгорски“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!