BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Турция забраниха излизането за 4 дни заради коронавируса

От полунощ днес (и българско време) в Истанбул и още 14 турски града влезе в сила забрана за излизане навън на гражданите заради епидемията от новия коронавирус. Мярката ще остане в сила през уикенда и следващите два дни. Нейният срок на действие ще изтече във вторник в полунощ.

Това е най-продължителната забрана за излизане навън през уикендите в Турция заради коронавируса от 18 март. Тя обхваща общо 15 града, между които са метрополиите Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и други. В предишните уикенди забраната се прилагаше в 31 града.

Турското правителство сля този уикенд с понеделника и следващия ден – вторник, 19 май, който е официален празник – Денят за памет на Ататюрк и празник на младежта и спорта – за да ограничи мобилността.

Както предишния официален празник, 23 април, 19 май също ще бъде отбелязан виртуално, с ограничени прояви при спазване на противоепидемичните указания – носене на маска, пазене на социална дистанция, недопускане на събирането на групи от хора.

В Турция продължава разхлабването на мерките за възрастните, които са най-строги, тъй като преди 2 месеца бе въведена пълна забрана за излизане от вкъщи за хората над 65 години.

Миналата неделя за първи път им бе разрешено да излязат за три часа навън. Тази неделя, 17 май, възрастните над 65 години за втори път ще могат да излязат навън, този път за по-дълго време – между 12 и 18 ч.
Около 7,5 милиона са гражданите на Турция над 65 години. Според медиците те са най-рисковата група във връзка с коронавируса.

Източник: Днес.бг

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!