BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Георги Мицов: 9-те процента ДДС е глътка въздух за умиращия ресторантьорски бизнес

Георги Мицов е едно от най-популярните имена в туристическия бранш в Бургас и региона. Дългогодишен мениджър на хотел „България“, близък е до ресторантьорския бизнес, в момента работи като консултант в туризма. Потърсихме го за коментар относно намаляването на ДДС за заведенията от 20 на 9 %, които днес парламентът гласува на първо четене.

Парламентът прие на първо четене намаляване на ДДС на 9 % за ресторантите. Ще се отрази ли това положително на бранша?

Това е едно положително решение, което ще даде глътка въздух на умиращия бизнес в момента. И това е една наистина навременна мярка. Респект към хората, гласували това решение. Мисля, че намаляването на ДДС за заведенията ще помогне на бизнеса. Между другото, така е и по света – навсякъде е налице диференцирана ставка в заведенията за хранене и в заведенията за подслон.    

Какви загуби претърпя ресторантьорският бизнес като цяло за тези два месеца на извънредното положение? Оправдани ли бяха наложените мерки?

Забраната за работа в резултат на пандемията се отрази жестока на бизнеса. Ние загубихме сериозни суми пари, без да получим компенсация от никъде. Но както и да е – ще се опитаме да оживеем отново.

В ресторанта, за който работиш, наема ли се нов персонал? Трудно ли се намират служители за заведенията сега?

Персонал се намира, но това ще е дотогава, докато границите са затворени. В момента, в който ги отворят, хората ще предпочетат да работят в чужбина, където ще получават значително по-високи възнаграждения, отколкото бизнесът в България може да им осигури.

Но хората няма ли да се страхуват от коронавируса в чужбина? А и у нас се очакват рискови туристи като англичаните?

Има една стара мъдрост, че гладът е по-силен от страха. Англичаните се очаква да започнат да летят в средата на юни. Надявам се, че от 15 юни България ще отвори границите си за туристи от Германия и изобщо от европейските страни, което ще бъде глътка въздух за бизнеса.

Какви са очакванията ти за сезона?

Прогнозирам изключително тежък сезон. Може би ще има спадове в оборотите от 30-40 процента в сравнение с миналата година, която не беше върховна. Така че ще е борба за оцеляване тази година.

Ще има ли достатъчно отворени заведения по морето това лято?

Според мен не. Защото ще е много трудно за големи хотелски комплекси, които не са гарантирани с резервации, да отворят и да могат да покрият разходите си. По-вероятно е тези, които оперират на гарантирани пазари като Германия, Англия, да направят опити да отворят. Но поне 20-30 % от заведенията няма да посмеят.

Разберете го, в нашия бизнес е изключително страшно и много трудно. Добре е, че намалиха на 9 % ДДС, но същевременно вдигнаха минималния осигурителен праг. А пазарът не може да позволи по-високи цени предвид общата стагнация във всички отрасли. И така се завърта един параграф 22. Но да се надяваме все пак, че доброто ще възтържествува и бизнесът ще оцелее.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!