BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двамата подкупни от ИАРА – единият в ареста, другият – у дома

Бургаският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града относно постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо единия от задържаните с подкуп служители на ИАРА-Бургас – Веселин А. А на другия – Христо З., измени ареста в домашен, съобщиха от пресцентъра на БАС.

Веселин и Христо са обвинени, че като длъжностни лица – специалисти в сектор „Рибарство и контрол“ в гр. Бургас в съучастие като съизвършители, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, са поискали и приели парична сума в размер на 1000 лв., която не им се следва, за да не извършат действия по служба – да не осъществят контролните си функции спрямо две лица, извършвали неправомерен риболов. Наказанието на това престъпление е от три до десет години лишаване от свобода, както и глоба и лишаване от права.

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура предложи на обвиняемите да бъде наложена по-лека мярка.

В настоящото съдебно производство съдът решава въпроси, които са съществено различни от тези, които следва да обсъжда при постановяване на присъдата. Ето защо данните от свидетелски показания, включително такива, дадени пред съдия, и данните от протоколите за извършени в условията на неотложност процесуални действия по претърсване и изземване на банкноти, преценени в съвкупност с приложените фотоалбуми и документи от трудовите досиета на обвиняемите, на този ранен етап от разследването са достатъчни за обосноваване на предположение за авторство на деянието.

По делото изобилстват данни за многократно предлагани от обвиняемите корупционни схеми на свидетелите, което дава основание да се приеме, че е налице реална опасност от извършване на престъпление, се казва в определението на Апелативния съд.

Представените пред съда копия на медицински документи – епикризи за здравословното състояние на родителите на Веселин А., действително установяват, че страдат от хронични заболявания, но съдебният състав е приел, че те не са в обективна невъзможност да се грижат за себе си и не са неподвижни. Поради това въззивният съд е намерил, че обжалваното определение спрямо обвиняемия следва да бъде потвърдено.

В открито заседание съдът изслуша  и обясненията на Христо З. относно семейното му положение след раждане на второто му дете. Видно е от изисканите справки от Националната база данни „Население“, че обвиняемият има малолетен син и дете, родено на 17 март тази година, преди два дни. Следователно към момента съпругата му не може пълноценно да се грижи за двете деца. Още повече че съгласно представените пред въззивния съд нови писмени доказателства същата продължава да е в болнично заведение като родилка.

„Не може да се приеме за уместно семейството да бъде подпомагано от родителите на съпрузите, тъй като видно от данните в справките от НБДН четиримата са на възраст над 60 години, т.е. в рисковата група в контекста на обявеното в страната извънредно положение като превенция срещу разпространението на COVID-19 и опасността за разпространение на заразата предимно сред възрастни хора“ – посочват апелативните съдии.

Съдът наложи „домашен арест“ на Христо З. и разпореди той да бъде наблюдаван електронно.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Снимка: БНР

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!