BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двама българи в екипа на историческия полет в космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция. Според профила му в Linkedin Дончев работи от 10 години за SpaceX, компанията на Илън Мъск. Той е завършил Университета в Мичигън.

„Вярвам в нашата мисия”, пише в социалната мрежа Дончев.

25-годишният Орлин Велев-джуниър работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX, според профила му в Linkedin. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин от малък има страст към математиката и инженерните науки. Приет е в университета „Джорджия Тех” със специалност „Машинно инженерство”. След завършването си е приет да прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех” и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Младият българин обаче отказва, само за да остане на работа в компанията на Илън Мъск.

Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев-старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Източник и снимка: 24 часа

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!