BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Децата със специални потребности ще имат нов двор с уреди за игротерапия

Децата със специални потребности, които посещават бившето помощно училище „Отец Паисий” в Бургас, ще имат възможност за специализирани игри и физическа активност на открито. Училището е преустроено като Център за специфична образователна подкрепа. В него се обучават около 100 деца.

Проектът „Подарете ни детство, за да почувстваме света“ е предвиден да се реализира на няколко етапа. Първият е на финалната права. Той се реализира от Ротарианската общност в град  Бургас със съдействието на Инъруил Бургас и на Община Бургас. Финансира се  от дарения и клубни средства.

Ротарианците се обединяват около проекта, след като разбират за липсата от уреди в двора и лошото му състояние. Създават се условия на педагози, социални работници, родители и доброволци да помагат на тези деца, да се справят с околната среда чрез игротерапия. Така се подпомага общуването и се подобрява устойчивостта, концентрацията и превключваемостта на вниманието. Наблюдава се ориентация към спазването на правила, което облекчава децата емоционално. Играта има преимущества пред традиционното обучение, защото е носител на удоволствие.

В момента се монтират част от уредите и се полага специална настилка.

Ръководители на проекта са арх. Димитър Георгиев и инж. Мария Белински.

„Да бъдеш различен понякога не е собствен избор, а съдба, която човек и да иска не може да промени. Когато медицината е непосилна да се справи, не трябва ние да се преструваме, че тези деца не съществуват, а да им дадем възможност за по-добър живот. Новите уреди в двора ще допълнят възможностите за по-добри условия за децата със специални потребности“, мотивират се от Ротарианската общност в града.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!