BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес почистват затревения плаж край „Догансарай“

Акция по премахване на тревата от плажната ивица до лятното имение свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк “Росенец“ ще се проведе днес по инициатива на Организацията за закрила на българските граждани, съобщи БНР.

Участниците ще  премахват тревата от плажната ивица. Активисти сигнализираха преди дни, че плажът е замаскиран като тревна площ и че е внесена жалба  в Административния съд  срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. „Догансарай“ арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът на ивицата е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва. Днес тревата от ивицата ще бъде почистена, каза Бисер Русимов от организацията.

„Очакваме между 20 и 30 човека да се съберем. Целта на мероприятието е да изкореним и изчистим тази тревата, израснала в пясъка, тъй като според мнението на експерт, тази трева е изкуствено засадена там във връзка с това, че в момента се водят дела тази плажна ивица да бъде въведена в специализираните карти като такава, защото тя все още съществува като земеделска земя“, каза той.  

За акцията ще бъдат осигурени мотики, гребла, лопати и предпазни ръкавици, а отпадъците ще бъдат събрани в чували и изхвърлени от организаторите.

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост.  Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя. Миналото лято от Министерството на туризма задействаха процедура по изменение на статута, за да може да се издаде акт за държавна собственост.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!