BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавният секретар на САЩ шантажирал изпълнителната власт в Хонконг

Китай заяви днес, че американският държавен секретар Майк Помпейо „шантажира“ правителството в Хонконг със закона за човешките права и демокрацията и че неотдавнашните действия на Вашингтон са равносилни на груба намеса във вътрешните работи на Китай, предаде Ройтерс.

Помпейо каза вчера, че отношението към активистите в Хонконг в последно време затруднява преценката дали тази територия остава с висока степен на автономия от Китай – изискване за специално отношение, което градът получава по американски закон.

Говорител на офиса на китайското външно министерство за Хонконг заяви, че действията на Помпейо не могат да уплашат китайския народ и че Пекин ще защитава суверенитета си, сигурността и своите интереси за развитие. Китайското външно министерство заяви днес, че е изразило силно недоволство от САЩ във връзка с планиранната от Вашингтон продажба на усъвършенствани торпеда на остров Тайван. Китай твърдо се противопоставя на американските оръжейни продажби за Тайван, каза говорителят на ведомството Чжао Лицзян на редовен брифинг в Пекин.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!