BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва гласуването на бюджета на Бургас, администрацията с огромен кредит на доверие

Общинските съветници на Бургас гласуват в момента бюджета на общината за 2020 година. 306 млн. лева е финансовата рамка, а съветниците имаха повече от час, за да изкажат мнението си по него. Абсолютно всички съветници, без тези от БСП обявиха, че ще подкрепят бюджета. Според социалистите това е бюджет на статуквото, в който социалната политика не е добре разгърната. Липсва подкрепа за малкия бизнес и за младите семейства.

Кметът Димитър Николов пък контрира, че е очаквал повече активност от страна на БСП, най-малкото за Равнец, където кметът от БСП. „Въпреки това ние ще се постараем да отделим достатъчно средства и за Равнец и неговото развитие. Предполагам, че тази апатия от ваша страна е била неволна“, обяви градоначалникът.

„С бюджет 2020 започва реализирането на програмата на Димитър Николов. Този бюджет разгръща нови перспективи.“ Това обяви председателят на финансовата комисия Красимира Маркович. Според председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, бюджетът дава сигурност и перспектива за развитието на Бургас.

Сериозна критика отправи председателят на правната комисия Иво Баев. Той е категоричен, че сроковете, които съветниците са имали, за да се запознаят с бюджета и да имат мнение по него, са били абсурдно кратки. „Буквата на закона може и да е била спазена, но духът на закона е грубо нарушен“, заяви Баев. Според него е несериозно съветниците да имат само 4 дни, за да се запознаят в детайли с целия бюджет и да формират мнение по него.

Позицията му беше подкрепена и от Константин Бачийски. От своя страна кметът Димитър Николов прие критиката и обеща в следващите години поне работната рамка на бюджета да бъде достъпна за председателите на водещите групи.

„Лично аз имам по-големи амбиции от мащабите на този бюджет. Разчитам, че той ще даде тези възможности в бъдеще. Бюджетът е създаден от самите граждани“, обяви Димитър Николов.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!