BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо морето ни прави по-щастливи

Мислили ли сте за това? Защо морето е толкова привлекателно за нас? Във водата има нещо, което ни очарова напълно и безвъзвратно. Заминаваме за него да се отпуснем със семейството си, да си възвърнем силите, да бъдем в уединение, да плуваме, да правим слънчеви бани, да се чувстваме свързани с природата и да намерите смисъла на живота. Известният морски биолог, общественик и привърженик на водната среда Уолас Никълс в книгата си „По-близо до водата“ дава отговор на този въпрос от гледна точка на невробиологията и психологията. Той посочи 8 причини, поради които се влюбваме в морето.

Морето ни напомня за детството

Морето подсъзнателно ни напомня за най-ранното ни детство, когато прекарваме първите девет месеца от живота в утробата във водната среда. После в съзнателния ни живот, когато родителите ни водят на море, то ни впечатли толкова много, че през целия си живот искаме да се върнем към него.

Морето сме ние

Човешкото тяло като цяло има почти същата плътност като водата, което ни позволява да плуваме. По своя минерален състав водата в клетките на нашето тяло е сравнима с морската вода. Известният популяризатор на науката Лорън Айсли веднъж сравни човек с „път, който водата може да избере, ако реките са недостъпни“.

Морето е почивка за ума

В ежедневието сме нападнати от сетивни стимули от всички страни – у дома, в офиса, на улицата. Толкова много външни стимули и разсейвания, от които мозъкът и душата ни се нуждаят периодично, да си починат добре. Да бъдеш в морето е идеален вариант. В близост до водата на брега, мозъкът и сетивата ни почиват от свръхвъзбуждане, защото имаме огромно море, огромно небе и нищо повече.

Синята магия на морето

Хората естествено са привлечени от сините нюанси. В цял свят този цвят най-често се нарича любим и той е от три до четири пъти предпочитан пред най-близките си конкуренти.

Както отбелязва неврохирургът Амира Вокшур, „поради определена дължина на вълната синият цвят произвежда успокояващ, релаксиращ и тонизиращ ефект и следователно предизвиква положителна емоционална реакция. Механизмът на активиране, задействан от радиация със синя дължина на вълната, може да се сравни с освобождаването на невротрансмитери, предизвиквайки еуфория и радост, чувство за награда и благополучие. И тези чувства, както знаете, са свързани с действието на допамин. “ В заключение Вокшур предполага, че способността на синьото да предизвиква положителни емоции се обяснява с факта, че произходът и еволюцията на човечеството са се случили на планета, доминирана от нюанси на синьото (вода и небе), както и на зелени и земни цветове в близост до нея.

Морето ни помага да се чувстваме свързани с природата.

Сгради, магазини, коли, са творения на човешките ръце. Те ни заобикалят навсякъде, така че често ни е трудно да си спомним колко тясно сме свързани с нашата красива синя планета.

Магията обаче се появява на части от секундата, ако забележим колко великолепна е природата: спиращият дъха залез, шепотът на вятъра в клоните на дърветата, свежият аромат на дъждовни капки по тревата или уханието на соления въздух от океана, усещането за пясък или земя под босите крака. Такива моменти ни обединяват не само със заобикалящата ни природа, но и със собствената ни, което ни кара да разберем, че сме част от нещо неизмеримо по-голямо от нас самите.

Обширността на морето предизвиква страхопочитание, екстаз, любов, изненада, просветление, поток, единство. Имаме силна емоционална връзка със себе си и планетата.

Морето отпуска и успокоява

Много от нас обичат просто да седят на плажа и да наблюдават вълните. Ритмичните движения и звуците на морето предизвикват меко медитативно състояние. В това състояние на меко внимание и отпускане човекът се успокоява.

Освен това морето рисува неповторими се модели, обединени от едно общо качество – успокояващ ефект. Привлича ни тази странна комбинация от новост и повторение – неразделна част от успокояващите ефекти на „неволното внимание“. Поради тази причина можете да гледате водата с часове, нито за миг да не скучаете с нея.

Плуването в морето ви помага да останете във форма

Поради устойчивостта и налягането на водата плуването се счита за една от най-добрите форми на аеробика и миостимулация. Сърцето тренира, дихателните мускули укрепват. В допълнение, плуването перфектно развива големи групи гладки мускули на тялото. С всяко размахване на крайниците мускулите, ставите и връзките се разтягат и удължават. А главата и гръбначният стълб получават отлично загряване с всеки дъх на плувеца. Плуването допринася за производството на ендорфини и ендоканабиноиди (мозъчни продукти, чийто ефект наподобява този на пушенето на марихуана). Всичко това означава, че плъзгане по водната повърхност не само ни отпуска от психологическа гледна точка, но и ни укрепва физически.

Морето е вдъхновяващо

В цялата история на човечеството може да се намерят много примери за тясната връзка на човека с водата, описана в произведения на изкуството и литературата. Обичаме да чуваме звука на морето, да вдъхнем аромата му, да му свирим, да рисуваме на платно, да сърфираме, да плуваме и да риба, да пишем за него, да правим снимки и да го запазим дълго в паметта си, разхождайки се по крайбрежието.

Както Патриция Стоковски, професор по екологични изследвания в Университета във Върмонт, отбелязва, водните тела – океани, потоци, реки, басейни, фонтани – се използват като „доминираща характеристика на всички форми на артистичност и художествена изява“.

Морето освобождава скритото в нас разкрепостено дете, освобождавайки креативността и любопитството. Когато сме близо до водата, ние ставаме по-здрави, по-щастливи, по-малко стресирани и се чувстваме по-спокойни и в хармония с заобикалящата ни действителност. Ето защо морето е най-краткият път към щастието.

Източник: club.trendsbrands.ru

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!