BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зелената зона в Бургас е вредна за бизнеса и уикенд туризма

Зелената зона в Бургас е вредна за обектите в Морската градина и уикенд туризма

Това мнение изрази пред BurgasNews общинският съветник и председател на Постоянното комисия по туризъм Живко Табаков. Той и неговата група в ОбС – ДБГ, са против тази зона още преди налагането й. Припомняме, че беше организирана и подписка. Макар хиляди бургазлии да не пожелаха въвеждането й, тя се случи.

Зелената зона в Бургас фуннционира от м. май до началото на есента. Поради коронавирусната криза през тази година тя все още не работи. Вероятно след 13.06. отново ще бъде пусната.

С въвеждането й в района на Морската градина бизнесът определено генерира загуби

„Точна сума не мога да посоча, факт е обаче, че изначално решението „Зелената зона” да работи през уикендите създаде сериозно недоволство сред бизнеса и част от гражданите на Бургас. Приетото положение продължава да създава условия за неравнопоставеност между бизнеса в районите, където функционира „Зелена зона“ и там, където функционира „Синя зона“. Приемам доводите, че трябва да има регулация на паркирането с цел облекчаване на живущите и улесняване на движението, но това не бива да става за сметка на търговците и останалите граждани. Община Бургас е длъжна да предоставя еднакви условия за всички във всеки един момент“, каза Табаков.

Той посочи, че търговските обекти в Морската градина, както и концесионерите на двата плажа „Бургас-Север“ и „Атанасовска коса“, с въвеждането на „Зелена зона“, са поставени в по-неизгодна позиция от други. Те трудна издържат финансово.

Табаков е категоричен, че Зелената зона пречи на бизнеса
Табаков е категоричен, че Зелената зона пречи на бизнеса

 

„Важно е да се знае, че от действащи търговски обекти и концесионни вноски на тази територия постъпват сериозни приходи в общинската хазна. Това прави позицията им немаловажна. Също така, въвеждането на „Зелена зона“ ще се отрази с отрицателен знак на уикенд туризма, на който се залагат сериозни надежди в този момент“, обясни съветникът.

По тези причини Табаков и групата му предложиха намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина(ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите. Постоянните комисии в ОбС изказват различни становища, но решението ще бъде взето на сесия в края на месеца.

В случай, че не се приеме предложението в този му вид

ще настояваме „Зелената зона” да не функционира през уикендите. Отново ще внеса Промяна на Наредбата в тази й част. Всичко останало са някакви пазарлъци, от които бизнесът отново ще е губещ“, категоричен е Живко Табаков.

Материалът Зелената зона в Бургас е вредна за бизнеса и уикенд туризма е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!