BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ИАРА провежда мащабна акция на Мандра, нарушители бягат

От 13 януари насам Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършва засилени ежедневни проверки на язовир Мандра, съобщиха от там. Инспекторите правят едновременни проверки и наблюдения както от брега, така и във водите на язовира.

Проверени са десетки любители риболовци. На част от тях са съставени актове за риболов без билет, за използване на забранените риболовни уреди – тип „парашут“, както и за риболов чрез косене (търмъчене).

Две от лицата са избягали, изоставяйки уредите, послужили за извършване на нарушение от тяхна страна. Риболовните уреди са иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител.

По време на мащабната акция с актове са отнети няколко въдици с машинки, тройни куки и уреди тип „парашут“. От водите на язовира са извадени и иззети от работно положение близо 4000 метра бракониерски мрежи.

Дарена е 150 кг сребриста каракуда, а около 50 кг риба е върната обратно във водата.

ИАРА напомня, че в разпоредбите на чл. 24, ал. 1 от Закона за рибарство и аквакултури ясно е описано, че „Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни да използват неповече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти..“, в чл. 35 са описани уредите, средствата и приспособленията, които са забранени за използване при извършване на стопански или любителски риболов, като в това число влиза и риболовен уред – тип „парашут“, а забраната за търмъчене (косене) е описана в чл. 37 от Закона за рибарство и аквакултури.

Към момента инспекторите продължават да извършват проверки по брега и във водите на язовира. А гражданите, които забележат извършване на нарушение, могат да сигнализират на тел. 112.

Снимки: ИАРА

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!