BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изграждат нов център за деца с увреждания в Бургас

Община Бургас стартира изграждането на нов Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, съобщиха от там. Центърът ще бъде на 2 етажа и ще е разположен в двора на помощното училище „Отец Паисий“. В него ще се предоставят услуги за цялостно обслужване на децата през деня, основани на експертен и индивидуален подход.

Капацитетът на центъра е 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги. В него ще предоставят комплекс от социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства, съгласно индивидуалните им потребности. За децата ще бъде осигурена професионална подкрепа и помощ за стимулиране тяхното развитие, цялостна грижа през деня, задоволяване на техните образователни потребности, двигателна и логопедична рехабилитация, организация на свободното време. Специалистите в  центъра ще подпомагат потребителите в процеса на изграждане на навици за самостоятелен живот.

За нуждите на неговите потребители същият ще разполага със зала за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинет за психолог, логопед, зала за индивидуална и групова работа, психосензорна стая, зона за хранене и отдих с трапезария, спални помещения за дневен отдих. Помещенията ще бъдат оборудвани с необходимата техника и съоръжения за осигуряване на удобство и комфорт на неговите посетители.

Предвижда се изграждането на сградата да приключи през април 2020 г., а стойността на инвестицията е близо 380 000 лв. Финансирането е по европроект, в рамките на който Община Бургас ще осигури необходимата социална инфраструктура за разкриване на общо 5 нови социални услуги на територията на общината, сред които още един Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, Център за обществена подкрепа, Наблюдавано и Преходно жилище.

Изпълнението на проекта ще доведе до осигуряване на равен достъп до качествена грижа и услуги на деца и младежи според индивидуалните им потребности за изграждане на умения за самостоятелен живот и подготовката им за включване в живота на общността, осигуряване на подкрепа на семействата на деца с увреждания при тяхното отглеждане.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!