BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изписват от болницата жената с коронавирус от Карнобат

Установената носителка на „коронавирус“ от Карнобат е пред изписване. Предстои тя да бъде поставена под селективно наблюдение, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Втората добра новина за всички от Карнобат е това, че всички лица, които са имали контакт с жената, в това число лекарите от местната болница и колегите им от екипа на „Бърза помощ“, са с втори отрицателни проби от тестовете. Предстои да бъде решено дали те ще продължат да бъдат под карантина още една седмица.

На този фон Кризисният щаб в Карнобат увеличи списъка с ограничителни противоепидемични мерки и препоръки към гражданите.

От началото на седмицата щабът препоръча на управителите на банкови клонове да създадат организация за редовно почистване на устройствата с дезинфектанти или да осигурят ръкавици за еднократна употреба за ползвателите им.

Допълнителното изискване към банковите институции е да прекратят възможностите за струпване на хора пред банкоматите и пред офисите си

Щабът започна и проверка на това дали са спазва забраната за употреба на кафе автомати и вендинг машини.

Кризисният щаб ограничи допълнително движението на хора по улици и площади. Това вече няма да е възможно, ако не е налице необходимост.

Личните лекари и специалистите също трябва да ограничат посещенията в своите кабинети. Препоръчва се гражданите да се обаждат по телефона, да осведомяват какво е състоянието им и едва тогава да посещават доктор.

Ще се контролира дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването, с която се забранява на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките, във времето от 8:30 до 10:30 часа.

Проверява се и дали се спазва ограничението за консумация на място в хранителни магазини, заведения за бързо хранене и бензиностанции.

След заседанието на кризисния щаб беше потърсен контакт с представители на различните вероизповедания в Карнобат, на които беше препоръчано да се ограничи събирането на големи групи в молитвените домове.

Работата на Домашен социален патронаж ще бъде намалена до доставка на храна, хранителни продукти и лекарства.

Предоставянето на социални услуги вече става при изключително ограничен контакт с потребителите, чрез използване на предпазни средства – защитни облекла, маски и ръкавици

Щабът препоръчва стриктна дезинфекция на всички плотове, контактни повърхности – гладки, метални, сензорни екрани, клавиатури и др. дигитални устройства, дръжки на врати, парапети, електрически ключове, дозатори, санитарни възли, мивки. Препоръчва се да се вентилират помещенията, в които работят повече от двама човека.

Препоръчва се на гражданите да ограничат използваните на градски и междуселищен транспорт. Предприемат се още по – строги превантивни мерки при работата на Претоварна станция и общинското предприятие „БКРД“.

Броят на хората под задължителна карантина в община Карнобат е 54. Към момента има само един случай с доказан Covid-19. Общо 65 човека са били поставени под карантина от РЗИ, като за 11 тя вече е отпаднала.

От Община Карнобат напомнят, че в правомощията на органите на МВР е да съставят актове при нарушаване на наложена карантина. По смисъла на новото законодателство това вече е престъпление и се наказва с глоба и затвор.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!