BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът предлага ремонт на медицинските кабинети в ДКЦ I, Белодробната болница и Центъра за психично здраве

Община Бургас да кандидатства за ремонт на медицинските кабинети в Центъра за психично здраве, ДКЦ I и Белодробната болница, предлага кметът Димитър Николов. Докладната записка ще бъде разгледана на предстоящото заседание през януари на Общински съвет – Бургас.

Намерението на местната администрация е подготвените проекти, съвместно с трите общински лечебни заведения, да бъдат подадени за финансиране към Фонд „Условия на труд“. Последният е създаден да финансира дейности за подобряване на микроклимата и средата на труд в обекти с национално и регионално значение, като реконструкция на обекти, модернизиране на технологии и съоръжения, усъвършенстване системата за предотвратяване на рискове на работното място, подобряване на санитарно-хигиенните условия и други.

В докладната записка на кмета се казва още, че в Бургас има осем общински лечебни заведения, всяко едно от тях с различна необходимост от подобряване на условията на труд. След направен анализ на факторите на средата в тях, са подготвени първите проекти за три общински лечебни заведения – Център за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков“, Диагностично-консултативен център I и Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания.

За 65 години от създаването си, Центърът за психично здраве в Бургас не е преустановявал дейност. Към настоящия момент ЦПЗ-Бургас е единствената структура на територията на област Бургас, обслужваща 13 общини с население 442 000 души. Центърът разполага с 66 болнични стаи и още 55 кабинети за лекари, специалисти по здравни грижи, социални работници, психолози и други. С цел осигуряване на отоплението на сградата и подобряване микроклимата е необходимо да се направи ремонт на отоплителната инсталация в Центъра като се подмени остарелия и амортизиран с нов водогреен котел.

Ремонт ще бъде извършен и в лечебните кабинети, лаборатории и манипулационни на най-голямата структура за извънболнична медицинска помощ в Бургас – Диагностично-консултативен център І. През 2020 година сградата на ДКЦ I бе обновена, но от ремонт се нуждаят още осветлението и вътрешните помещения – микробиологичната лаборатория, педиатричните кабинети и манипулационните. В медицинския център работят 39 лекари от различни специалности, които извършват диагностика, лечение и профилактика на остри и хронични заболявания.

Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания е единственото лечебно заведение в Бургаска област, което осъществява лечение и диспансерно наблюдение на болни от туберкулоза и извършва пълен цикъл на диагноза, лечение и продължително наблюдение на болни с белодробна патология. От подобряване условията на труд там се нуждаят и Консултативно-диагностичният блок, и Стационарният блок. В болничното заведение има нужда от пребоядисване на стени и тавани, подмяна на подови настилки с нови с антибактериално покритие, нова дограма, смяна на електрическата инсталация и ново осветление. От ремонт и полагане на антибактериално покритие по стени се нуждаят общо 30 болнични стаи и стълбището.

Това са първите общински лечебни заведения, за които администрацията вече има подготвени проекти и при одобрение от местния парламент, могат да стартират реалните ремонтни дейности. След това Община Бургас ще продължи да работи по изготвяне на проектни предложения и за останалите лечебни заведения, според конкретните им нужди, с цел подобряване на условията на труд и лечение в тях.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!