BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КОЦ-Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“

Комплексният онкологичен център (КОЦ) – Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“, която е посветена на месеца за борба с рак на гърдата. Всяка година през октомври в КОЦ – Бургас обръщат специално внимание на тази болест, като и тази година през целия месец ще бъдат провеждани безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърда.

Началото на програмата беше обявено на 02.10.2019 чрез презентация и представяне на  специализирания мултидисциплинарен екип, който се фокусира в диагностиката, лечението и проследяването на тази болест. Разяснени бяха рисковите групи, при които трябва да се провежда изследване, както и методите за ранна диагноза и проследяване. Според специалистите в онкологичния център, най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и пациентът.

Създаването и реалното функциониране на такъв екип изисква стройна организация и специалисти с насоченост, опит и експертни знания. Според специалистите мултидисциплинарен екип за карцином на гърда не трябва просто да съществува на хартия, а реално рутинно да функционира. Това може да се случи само в центрове с възможност за комплексен подход към заболяването, където не се работи “ на парче” и които разполагат със специалисти с опит и допълнителни квалификации във водещи европейски експертни центрове, фокусирани върху лечението на тази болест.
Според тях, карциномът на гърда не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора.

Това налага обширно познание, регулярно обучение и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Всеки експерт в екипа участва активно в диагностично-лечебния процес с цел подобряване на цялостната онкологична грижа според световните и Европейски стандарти.

„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тази диагноза променя живота на цялото семейство. Ние в КОЦ – Бургас осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта, както и информираността на цялото семейство. Наша цел е и започване на дискусия и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост“. Това каза проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологичен център в гр. Бургас.

Цел на всички инициативи на КОЦ – Бургас е повишаване на информираността на пациентите и техните близки и предпазване от погрешната информация, която залива социалните мрежи и различни информационни източници в интернет. Именно заради това КОЦ-Бургас продължават ежемесечно и лекциите Онкохелп, чрез които се цели подобряване на информираността на обществото и пациентите, както и на здравната култура.

The post КОЦ-Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!