BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кристиян Мирославов: Искам да си върна заслугите към отбора, който ме е изградил

Кристиян Мирославов е един от играчите в отбора, чиято кариера е изцяло свързана с Нефтохимик. Роден е на 05.03.1999 г., в Айтос, където, в школата на местния Вихър, на 10 години, започва пътят му на футболист. Той става част от „зелената” академия през 2014 година. През 2016 г., когато е на 17 г., представянето му в Елитната юношеска група U19 на Нефтохимик впечатлява тогавашния старши-треньор на първия отбор Христо Янев. Така младият нападател започва да се подготвя изцяло с мъжкия отбор, който по това време се състезава в Първа лига.

Крис, ти си сред най-младите играчи в отбора. В същото време си от на-дълго време – това е четвъртият ти сезон в Нефтохимик, без прекъсване. Какво научи през това време?

– Нaучих, че нещата не са толкова лесни колкото изглеждат. Че за един футболист не е достатъчен само талантът, а трябва много работа. За тези четири години в мъжкия отбор на Нефтохимик израснах, станах по-отговорен към всичко, защото разбрах, че човек получава шанс само когато го заслужи с отговорно отношение.

Кой ти помогна най-много и с какво?

– Човекът, който най-много ми помага, през целия ми живот, това е баща ми. На него дължа всичко и съм му много благодарен. Във футбола човекът, който има най-голяма заслуга за израстването ми, е Николай Кръстев. С него работя от много малък и благодарение на него съм научил много неща.

Той е треньор от високо ниво, има желязно търпение и много млади футболисти, като мен, са спечелили от работата си с него. Но освен тях двамата, има много други хора, които са ми помогнали – и ръководители, и треньори, не мога да изброя всички, но всеки ми е дал по нещо. И тук е мястото да кажа на всеки един от тях – „голямо благодаря” и да им се извиня ако съм ги обидил с нещо.

Започна да се подготвяш с мъжете на 17 години. Трудно ли ти беше да се впишеш в отбор от елитни футболисти? Помагаха ли ти?

– Трудно не бих казал, но определeно усетих огромната разлика между юношеския и мъжкия футбол. Всички в отбора бяха положително настроени към мен, помагаха ми и адаптацията ми беше лесна.

Записа няколко мача в Първа лига.  Какво си спомняш от тогава? Беше ли много притеснен когато излезе за първи път на сцената на професионалния футбол?

– Да, по-скоро бях много развълнуван, не точно притеснен, но после като гледах запис на мача, видях, че вълнението ми много е личало. Първият ми мач беше гостуване на Дунав /Русе/. Тогава, за съжаление, паднахме, но за мен беше силен момент, който няма да забравя. Радвам се, че дебютът ми беше в елита, със зелената фланелка.

От твоите първи стъпки в мъжкия футбол до днес, отборът мина през много етапи и през три дивизии. Как приемаше ти тези промени и как това повлия на твоето израстване като футболист?

– На мен ми подейства само положително. Натрупах опит. Първо имах късмет да запиша мачове в Първа лига. След това отборът изпадна във Втора лига и бяхме само млади момчета. Така получих шанс да играя постоянно, срещу отбори от професионалния футбол и да израствам.

В Трета лига вече бяхме по-добре сформиран отбор, първенството беше силно, конкуренцията беше голяма и опитът, който получих също беше много важен. Спечелихме промоция за Втора лига и сега се борим за целите си.

Какви са намеренията ти за бъдещето? До къде стигат мечтите ти?

– На първо място искам да се докажа в Нефтохимик. Да си върна заслугите към отбора, който ме е изградил и да му помогна аз със играта си. Мечтая да видя Нефтохимик на върха и ако тогава съм част от отбора ще съм най-щастлив.

Какво е най-важното за един млад футболист?

– Най-важното за един млад футболист е да дава максимума от себе си в тренировките, да попива от опита на по-възрастните, да слуша треньорите. Важно е и получава шанс да играе, за да може да трупа опит.

Как минава един твой ден? Какво обичаш да правиш в свободното си време?

– Обичам да гледам мачове, да се разхождам или да играя тенис. Виждам се с приятели, със съотборници. Понякога разпускам и с плейстейшъна, но гледам да е много рядко.

Както казахме преди малко, премина през много етапи с Нефтохимик. А на какъв етап е отборът сега, според теб?

– Сега отборът си следва целите и постепенно ги постига. Всеки ден надграждаме, ставаме все по-сплотени като екип. Първият полусезон отборът доказа, че е доста силен и може да се противопостави на всеки един отбор в групата.

Какви са очакванията ти за втория полусезон? Как ще се развият събитията, според теб?

– Очаквам повече победи. Особено навън. Вторият полусезон при всички случаи, ще е по-добър от гледна точка на домакинствата, защото ще сме си на нашия стадион. Мисля, че накрая ще сме на по-добра позиция в класирането от сега.

Утре ви предстои първата контрола за тази година – срещу Черноморец (Балчик). С какво настроение отивате в Обзор?

– Настроението ни е прекрасно. Тренировъчният процес върви по план. С нетърпение очакваме първия мач. Надяваме се да мине добре, да бъде полезна контрола.

Какво би пожелал за отбора и за привържениците му?

– Както казах вече, мечтата ми за Нефтохимик е да е на върха. Пожелавам това на отбора, винаги да е №1, да има собствен стадион и да плаши най-добрите отбори в страната, както е било преди. Това е пожелание и за феновете, да се радват на много хубави игри и победи.

Източник: Пресцентър „Нефтохимик“

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!